Западът не виждал нацистка омраза спрямо българи и албанци в РСМ

ТОВА СМЯТА ПОЛИТИЧЕСКИЯТ АНАЛИЗАТОР АРСИМ ЗЕКОЛИ

Западните медии въобще не забелязват нацистката омраза спрямо българите и албанците в Република северна Македония.

Това смята известният македонски политически анализатор и бивш постоянен представител на РС Македония в ОССЕ Арсим Зеколи. “Западните медии с голяма охота откриват “нацизма” в Украйна, но не забелязват узаконената нацистка омраза спрямо албанците и българите в Македония, изразяваща се в скандирания “татари” за българите или “газови камери” за албанците”, написа Зеколи и подчерта: Докато защитават Охрид от царя в името на евреите врещят: Татари, татари.

Татарите са народ, много по-древен от тези, които призовават за газови камери. На тях обаче не им пречат хората, които с пръст са посочвали еврейските домове през 40-те години на миналия век. “За тях пълна тишина. Това е неонацизъм”, написа още Арсим Зеколи, цитиран от БГНЕС.

Според него “отварянето на архивите на бившата тайна полиция на СФРЮ /титова Югославия, бел.ред./ ще допринесе за установяване на истината за трагичната съдба на българите в тогавашна Бановина, т.е. сегашна Северна Македония”. Зеколи смята, че “по този начин ще бъдат идентифицирани местните лица, семейства и групи, които са помогнали за посочването на еврейските домове в Скопие, Битоля, Охрид”.

“В същото време има една тема, която въобще не се обсъжда в Македония, а тя е следната: Колко от имотите, които някога са били собственост на евреи, са преминали след Втората световна война в собственост на сръбски колонисти, македонски комунисти, а по-късно и на бежанци от Егейска Македония по време на гражданската война в Гърция”, каза още Арсим Зеколи.

Dnes.bg

Hits: 13

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.