Задават се ледени дни

Идващата събота и неделя ще са най-студените праз тази зима

В края на седмицата температурите ще паднат с 20-25 градуса. До четвъртък ни чака хубаво, пролетно време, с високи за зимата температури, по обед на места северно от планините до 14, 15 градуса, с разкъсана облачност и слънце.

В четвъртък през деня от запад ще започнат первалявания, вероятно първоначално от дъжд, заради преминаването на център на ниско налягане. Но по-късно през деня и през нощта срещу петък от северозапад вятърът ще се усили и с него ще започне да нахлува много студен въздух. Температурите, в рамките само на няколко часа, ще се понижат драстично – с повече от 15 градуса. Това обяви на заседанието си днес синоптичната комисия по Дарик радио.

В Северна България скоростта на вятъра ще достигне 30, 40 км. в час. Студеният въздух бързо ще обхваща страната и до обяд в петък вече почти над цялата страна температурите ще са под нулата, само на отделни места по южното крайбрежие все още около нула градуса.

Застудяването ще е бързо и силно, през нощта срещу петък ще има превалявания вече главно от сняг на места в Северна България и Предбалкана, западните райони, после и на изток, но не се очакват съществени валежи. Вероятно на отделни места ще се образува тънка снежна покривка.

Основното, което в момента показват синоптичните модели е студ и малко валежи. В неделя южно от страната ще преминава плитък център на ниско налягана и е възможно в южните райони да превали слаб сняг.

Много студеният период, който започва у нас от петък ще продължи до вторник – сряда следващата седмица. В тези дни температурите ще са под нулата – по високите западни полета през деня до минус 5, минус 7 градус, а сутрин до минус 10, минус 12 градуса. Минималните температури ще зависят от това, дали ще има дори тънка снежна покривка. Ако има такава може да се измерят и температури под минус 15 градуса. Но засега това е малко вероятно. Идващата събота и неделя ще са най-студените праз тази зима, особено в планините.

В началото на следващата седмица, във вторник, от североизток се очертава да се спусне нова порция студен въздух, който ще окаже влияние над североизточните райони и Добруджа, тогава там температурите могат да паднат и под минус 10 градуса.

/e-Razgrad/

Снимка: Йорданка Бозаджиева

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.