Заводът на „Рено“ в Москва ще произвежда москвичи

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи как ще се запази производството и работните места в московския завод на френския производител Renault, който спря дейността си в Русия след инвазията в Украйна.

“Чуждестранният собственик реши да закрие завода на Renault в Москва. Това е негово право, но не можем да позволим хилядите служители да останат без работа. Затова реших да включа завода в балансите на града и той да възобнови работата си, произвеждайки автомобили с историческата марка „Москвич“. Ще се опитаме да запазим по-голямата част от персонала, който да работи директно в завода и неговите подизпълнители”, каза кметът.

Според Собянин ПАО “Камаз” ще стане основен технологичен партньор на възродения Московски автомобилен завод “Москвич”. Първо ще бъде организирано производството на класически автомобили с двигател с вътрешно горене, а в бъдеще се планира производството на електрически автомобили.

„Освен това, заедно с Камаз и руското министерство на промишлеността и търговията, работим по локализирането на производството на максимален брой автокомпоненти в Русия”, добави кметът.

Собянин припомни, че преди почти 100 години заводът е произвеждал автомобили Ford, а от 1998 г. там се сглобяват Renault Logan, Renault Duster, Renault Sandero.

Руските активи на Renault се прехвърлят в държавна собственост. 100% от акциите на Renault Russia ще бъдат прехвърлени на правителството на Москва, а 67,69% от активите на АвтоВАЗ ще бъдат прехвърлени към Министерството на промишлеността и търговията. Останалите акции на втората компания ще бъдат задържани от Ростех.

Cross.bg

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.