Забраняват задушаващата хватка на полицая-убиец Човин

Полицията на американския град Минеаполис няма повече да използва методи за задържане, включващи притискане на каротидните артерии, подобни на тази, използвана от белия полицай, притиснал с коляното си врата на чернокожия Джордж Флойд на 25 май, реши градския съвет, цитиран от Ройтерс. Смъртта на Флойд предизвика протести из цялата територия на САЩ.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм заяви, че ще сложи край на обучението на полицаи на техники, подобни на използваната от бившия полицай от Минеаполис.

Полицията на Минеаполис уволни извършителя Дерек Човин и тримата полицаи, наблюдавали как той притиска врата на Флойд. Те са обвинени в убийство. Инцидентът накара населени места в САЩ да преразгледат използването на подобни методи за арест.

Минеаполис взе решението, след като Минесота внесе оплакване срещу града за нарушение на човешките права. Предложената от градския съвет разпоредба, която трябва да бъде одобрена от съдия, забранява всички методи за арест с душене и контрол на врата и изисква всички полицаи да докладват незабавно за неразрешената употреба на сила.

Област Сан Диего в щата Калифорния също забрани тази седмица на полицаите да използват притискане на каротидните артерии, което блокира притока на кръв към мозъка на задържания и води до безсъзнание. Губернатор Нюсъм заяви, че подкрепя забраната да бъде въведена в цяла Калифорния.

Много полицейски управления забраниха използването на удушаващи захвати, които спират притока на въздух, но разрешават притискането на каротидните артерии.

Кметът на Сиатъл Джени Дъркан забрани на полицията да използва сълзотворен газ, докато протестите срещу смъртта на Джордж Флойд продължават. Забраната ще бъде в сила 30 дни, съобщава Асошиейтед прес.

Все по-голям брой градове в САЩ преразглеждат и наличието на полицаи в училищата, в отговор на исканията на хиляди протестиращи, излизащи всяка вечер на протест срещу смъртта на Джордж Флойд. В четвъртък град Портланд в щата Орегон сложи край на тази програма, съществувала в продължение на повече от две десетилетия. Райони в Минесота обмислят да последват този пример, отбелязва АП.

Присъствието на въоръжени полицаи в американските училища е тема на обществен дебат от години. Някои жители на Портланд приветстваха решението, но други изразиха опасения за безопасността на учениците при евентуално нападение с огнестрелно оръжие.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.