Жребият е хвърлен: Ще гледаме ли пак Световното по телевизията?

БЪЛГАРИЯ С ОТРИЦАТЕЛЕН БАЛАНС СРЕЩУ ИТАЛИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ

Жребият прати България в група с Италия и Швейцария по пътя към следващото световно първенство по футбол – в Катар през 2022-ра. Другите наши съперници са Северна Ирландия и Литва.

Само победителите в групите се класират директно за световното, а вторият тим отива на бараж. България има сериозна история и с двата водещи тима – Италия е четирикратен световен шампион и веднъж европейски.

Цели 19 пъти сме се изправяли срещу “адзурите”, като имаме само две победи. За последен път играхме в европейските квалификации за Евро 2016, като направихме 2:2 в София и загубихме с 0:1 навън. Последната ни победа е в контрола преди 29 години у дома, а единствената в официален мач – през далечната вече 1968-ма.

В момента отборът е прероден и с много подмладен състав, воден от Роберто Манчини. Класираха се убедително на европейското, ще играят и финална четворка в Лигата на нациите, пише в свой анализ “Монитор”.

Швейцария е друг тим, срещу който балансът ни е отрицателен. Срещали сме се 10 пъти, имаме 2 победи, 4 ремита и 4 загуби. За последен път играхме в квалификациите за Евро 2012 – равенство в София и загуба навън за българския тим.

Изключително опитен отбор, който не пропуска голямо първенство вече близо десетилетие. Излязоха от групите на двата последни Мондиала и на Евро 2016.

Другите три тима изглеждат преодолими или поне – от нашата черга.

Северна Ирландия обаче никак не е за подценяване и неслучайно е в урна 3, а ние бяхме в четвърта. Играха на Евро 2016, бориха се здраво за място на Мондиал 2018, а за Евро 2021 загубиха с продължения бараж от Словакия. Балансът ни с тях е положителен – 4 победи, 2 ремита и 1 поражение.

Литовците са абсолютен аутсайдер с много слаби представяния в последните два квалификационни цикъла, в които победиха само Лихтенщайн и Малта. Срещу тях две победи изглеждат задължителни.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.