ЕС с още санкции срещу Беларус, Русия удивена от координираната реакция

Лидерите на страните членки на Европейския съюз, които се събраха снощи в Брюксел на първата си присъствена среща от началото на годината, ще призоват базираните в ЕС авиокомпании да избягват въздушното пространство на Беларус.

Те също така ще забранят на беларуските авиокомпании да летят във въздушното пространство на блока, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира проекторешение на Европейския съвет, с което се е запознала.

Освен това лидерите от ЕС ще наложат санкции на още представители на беларуските власти. Те ще призоват Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да разследва спешно вчерашния инцидент, при който беларуските власти принудиха пътнически самолет на ирландската авиокомпания Ryanair да кацне в бившата съветска република, за да задържат намиращия се на борда му беларуски опозиционен журналист Роман Протасевич.

На пристигане в Брюксел германската канцлерка Ангела Меркел коментира, че обясненията, дадени от беларуското правителство, “изобщо не са правдоподобни”, съобщи Франс прес.

“Станахме очевидци на принудително кацане, което доведе до ареста на беларуски опозиционер – Роман Протасевич. Той трябва да бъде освободен незабавно”, каза лаконично Меркел.

Литовският президент Гитанас Науседа призова за “крайно необходими” мерки срещу Беларус, включително затварянето на въздушното пространство на ЕС за беларуски авиокомпании, предаде Ройтерс.

“Трябва да предприемем ясни действия, за да променим модела на поведение на този много опасен режим”, каза Науседа преди началото на заседанието на Европейския съвет. Той добави, че ще постави и въпроса за беларуската атомна електроцентрала в Островец, която нарече “възможно геополитическо оръжие” срещу ЕС.

Литва, която граничи с Беларус, е приютила Светлана Тихановска – опозиционната кандидатка на президентските избори в съседната страна през август миналата година. Дългогодишният беларуски президент Александър Лукашенко бе обявен за победител. Опозицията обаче оспори резултатите и започна масови протести.

САЩ осъдиха днес действията на беларуските власти при вчерашния инцидент с отклонения пътнически самолет, предаде Ройтерс.

Това бе “шокиращо действие на отклоняване на полет между две държави членки на ЕС с очевидната цел да бъде арестуван журналист, реагира прессекретарката на Белия дом Джен Саки. Тя призова за международно разследване на инцидента, който нарече още “нагло посегателство срещу международния мир и сигурност от страна на режима” в Минск.

Задържането на беларуския журналист Роман Протасевич е “вътрешна работа на Беларус”, каза днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Захарова не скри, че е удивена от координираната реакция на ЕС, НАТО и ОССЕ.

“Бих искала да напомня, че на подобни събития, станали по-рано в други страни, те реагираха по различен начин. А имаше доста такива примери”, отбеляза тя и припомни действия на американските власти при издирването на Едуард Сноудън и на Турция. Говорителката на руското външно министерство призова Запада да се откаже от двойните стандарти в реакцията си на случая.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.