ЕС пак не си намери нов шеф на Еврокомисията, следващият опит ще е на 30 юни

И вторият опит за намиране на шефове на петте най-влиятелни европейски институции приключи без резултат.

Рано тази сутрин европейските лидери се разотидоха, без да успеят да се споразумеят за нови председатели на Европейската комисия, парламента, Съвета, европейската дипломация и централната банка. Среща за трети опит за намиране на компромис е насрочена за 30 юни в Брюксел.

Както и на 28 май никой от партийните кандидати за наследник на Жан-Клод Юнкер не е събрал мнозинство за гласуване, а от избрания за Еврокомисията зависи и разпределението на останалите постове.

Никой от тримата партийни претенденти на ЕНП Манфред Вебер, на социалистите Франс Тимерманс и на либералите Маргрете Вестагер не получи достатъчна подкрепа търсенето на компромисна фигура ще се разшири и извън тях.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира след приключилото в 3,30 часа българско време тази сутрин заседание, че няма мнозинство в парламента, няма и в Съвета. Според нея политическата блокада може да се вдигне само от парламента, като партийните групи.

Новият Европейски парламент ще се събере за първи път на 2 юли и очакването е дотогава да е ясно кой ще го оглави, което ще проясни и останалите постове и ще позволи на евродепутатите да си изберат председател.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.