Ердоган доволен: Написахме нова история с гигантски проекти!

“Ден на мега откривания” – така е озаглавил водещата си публикация турският в. “Дирилиш постасъ”, визирайки откриването вчера от турския президент Реджеп Тайип Ердоган на цялата завършена магистрала от Истанбул до Измир и на огромна болница в Бурса.

“Турция изпълнява един по един своите мега проекти”, отбелязва изданието, цитира БТА.

С пускането в експлоатация на новата магистрала времето в път между двата града се намалява от 8,5 на 3,5 часа, а разстоянието – с над сто километра, тъй като досегашният път, дълъг 515 км, се съкрати на 404 км с построяването на аутобана.

Отделно, Ердоган откри болница в Бурса, десетата по ред от т.нар. градски болници, представляващи огромни и най-съвременни болнични комплекси, изграждани в страната.

Проектът за построяване на градски болници, които се определят като болници на бъдещето, е в рамките на Програма за реформа в здравеопазването. Програмата включва общо 31 проекта с капацитет от 44 418 болнични легла, които се реализират по модел на сътрудничество между държавния и частния сектор. Преди това такива болници бяха открити в Йозгат, Мерсин, Ъспарта, Адана, Кайсери, Елязъг, Ескишехир, Маниса и Анкара.

Новият болничен комплекс в Бурса ще има капацитет от 1355 легла, ще обхваща общо шест специализирани клиники и ще покрива най-съвременни стандарти, надвишаващи световните, пишат вестниците.

В. “Йени акит” оценява, че новата магистрала между Истанбул и Измир ще подейства като “допинг за икономиката”. Според изданието приносът на проекта само от спестено време и гориво се изчислява на 3,5 милиарда турски лири за икономиката годишно.

“Написахме нова история с гигантски проекти” – този цитат от изказването на президента Ердоган извежда в заглавие тази сутрин в. “Стар”, цитиран от БТА.

“Днес пишем история”, обяви турският лидер.

На откриването на болницата в Бурса Ердоган открои важността на следващия четиригодишен период, през който няма да има редовни избори, и се зарече, че това време ще бъде използвано за обновяване на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), за укрепване на държавата и за обединение. Ердоган обеща също реформи, които да подсилят демокрацията в страната.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.