ЕП ще призове утре България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината

Европейският парламент ще гласува утре резолюция, в която се предвижда да призове България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на годината. В текста се уточнява, че проверките по вътрешните граници на двете държави следва да отпаднат от началото на следващата година.

Очаква се ЕП да приветства това, че София и Букурещ поканиха нова мисия на ЕС за проверка на състоянието на външните граници, въпреки че готовността им за присъединяване към Шенген бе оценена положително още през 2011 година. Както БТА съобщи, чешкото председателство на Съвета на ЕС изрази намерение да постави въпроса на гласуване през декември.

В сряда евродепутатите ще се произнесат по новите доклади на Европейската комисия за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя към ЕС. Очаква се те да приветстват официалното начало на преговорите за присъединяване с Република Северна Македония и Албания, и да призоват за отпадане на визите за гражданите на Косово. Евродепутатите вероятно ще призоват Сърбия да се съобрази със санкциите на ЕС срещу Русия, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Утре евродепутатите ще разискват последиците от войната в Украйна, включително в областите на енергетиката и миграцията. Предвиден е също дебат за защитата на европейската енергийна инфраструктура след саботажа на газопровода “Северен поток”.

/БТА/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.