Елитни коне се надбягваха в Севар, самодейци от селата с общ концерт

По повод празничният ден на село Севар, който бе отпразнуван подобаващо на 8-ми май, Община Кубрат организира конни надбягвания /ЧАП/ от Републиканския шампионат за 2021 година.

Това съобщават от Общинската информационна служба в лудогорския град. Кушиите са едни от най-атрактивните събития за Лудогорието и представляват интерес и за малки, и за големи почитатели на този спорт. Гости на празника на хиподрума край селото бяха председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, кметове на кметства и общински съветници. Приветствие към гостите и жителите на селото отправи кметицата на Севар Леман Сюлейманова, началото даде кметът на Кубрат Алкин Неби.

Участие в надпреварата взеха 50 жребци и кобили от региона и страната, а кушиите се проведоха в шест гари – от 1200 метра до 3200 метра. Надпреварата бе оспорвана, но тоталният хегемон определено се открои, грабвайки заслужено призовете един след друг. Първите четири дистанции от 1200 м. и 2200 м. бяха спечелени от състезателите на Юсуф Касим от заветското село Прелез. Жокеят Нурай Хамил, който е известен в средите на конният спорт у нас, демонстрира надмощие над останалите състезатели, въпреки че след старта на една от обиколките се контузи. В последните две надпревари победиха собствениците на коне – Валентин Марков и Ебазер Юмеров. Осигуреният от Общината награден фонд бе в размер на 8000 лева.

Празничните прояви в селото продължиха през целият ден. Малки и големи, жители и гости на селото, отдъхваха сред сенките на местни заведения и атракциони, наслаждавайки се на певческите и танцови умения на самодейците от селата Бисерци, Мъдрево и Севар, които представиха близо двучасов празничен концерт.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.