Експрес Сервиз върна към нов живот локомотив от Родопската теснолинейка

34 годишен дизелов локомотив от Родопската теснолинейка бе ремонтиран основно във водещата компания за ремонт на локомотиви „Експрес Сервиз“- Русе.

С новото име „Снежанка“ локомотивът ще преодолява близо 125 километровото трасе между Септември и Добринище.

Локомотивът е произведен през 1988 година в Букурещ, Румъния специално за тесните релси на родопската линия, разказа управителят на „Експрес Сервиз“ Цветелин Колев. Липсата на резервможна поддръжката на този тип локомотиви. Затова БДЖ избират русенската фирма за модернизация на два локомотива от този тип.

Ремонтът е изключително сложен, коментира Колев и е продължил година и три месеца. Локомотивът е като чисто нов, останала е единствено рамата от старото возило. Проектът и производството на частите е станало в „Експрес Сервиз“. Сменени са всички системи и агрегати. Двигателят е американски, много по-екологичен и са направени нови удобни кабини за машинистите.

Таванът на локомотива е боядисан умишлено в бяло и това ще е показател за екологичност. При работа на машината той няма да почернее от сажди, защото е важно в планината да няма вредни емисии, допълни Цветелин Колев. Локомотивът също така е много дигитален и свързан. С помощта на серия от сензори се предава в реално време към отдалечени сървъри състоянието на агрегатите. Има инсталирано и видеонаблюдение.

Максималната скорост, която развива, е 60 км/час. Това е конструктивната му скорост, като трасето не позволява да се движи с повече от 30 км/час.

На металната обшивка на локомотива има вградена диаграма, която представлява трите планини. Отбелязани са и гарите. Под картата има и сърце, защото е подходено към локомотива с много любов. Стойността на ремонта по договор е 2 млн. лева. Това е почти благотворително от наша страна, каза Колев.

„Експрес Сервиз“ кани в събота, 12 март, всички желаещи да разгледат новия локомотив. Всеки посетител ще може да разгледа локомотива, да включи двигателя му, да седне в кабината и да се почувства машинист.

Аrenamedia.net

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.