Експерт призова за затваряне на зоопарка в Разград след нов случай на ранен лъв

Снимката е на лъва Асен, който преди две години бе в много тежко състояние

Зоопаркът в Разград отново привлече вниманието, след като се разбра, че възрастен лъв там е пострадал. Лъвът Любо е във видимо лошо състояние, с наранена лапа и накуцва, съобщиха от организацията за защита на животните “Четири лапи”. Зоопаркът, който е без лиценз от 2014 г., стана печално известен преди две години, когато новородените лъвчета Масуд и Терез едва бяха спасени, след като бяха стъпкани в клетката си. Впоследствие се оказа, че и един възрастен лъв – Асен, е в много тежко здравословно състояние, с рахит заради лошите условия, в които е живял. Трите животни бяха изпратени в спасителен център за животни в Холандия.

Д-р Михаил Балтаджиев, главен експерт в община Разград, заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви, че раната на лъва е в процес на заздравяване и местните лекари нямат нужда от помощ. “Нямаме никакви притеснения, всичко отговаря на изискванията”, смята той. Балтаджиев добави, че зоопаркът е подал документи за лиценз и се чака решение от екоминистерството.

“Всички лъвове и въобще всички животни от този зоокът трябва да бъдат изведени, както и от още няколко такива зоокътове в страната”, призова същевременно в студиото на Би Ти Ви Габриела Попадопова от сдружение “На ти с природата”.

Тя заяви, че вече няколко години държавата търпи и толерира ситуации, при които зоокътове без лицензи продължават да работят и животните там се отглеждат в лоши условия. По думите ѝ оправданието е, че нямало къде да се преместят животните. Габриела Попадопова обаче посочи, че и в страната, и в чужбина има достатъчно условия за отглеждане на животните.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.