Екоинспекцията направи внезапна проверка на р. „Бели Лом“ по сигнал

Експерти на РИОСВ – Русе извършиха незабавна проверка по постъпил сигнал за замърсяване и неприятни миризми на р. „Бели Лом“, при с. Кривня, съобщиха от екоинспекцията.

Не е установен промишлен източник на замърсяване. Вероятна причина за цвета на водите и неприятните миризми е увличането на тиня и наноси, вследствие на почистване на речното корито в горните участъци на реката до Разград.

Проверката е започнала от Градската пречиствателна станция за отпадъчни води на Разград, при която не са установени нарушения в работния режим. Извършен е оглед на заустващите колектори в реката от промишлените обекти – „АДМ“ и „Биовет“. В района на колекторите на промишлените източници не е установено изпускане на непречистени отпадъчни води и отлагания по брега.

Експертите са извършили обход на реката по течението й от изхода на Разград до Дряновец.  Помътняване на водите на реката е констатирано визуално само в района на село Дряновец. В регулацията на селото и по течението на реката след него, водите са били тинести, с характерната за това миризма и сиво-зеленикав цвят.

По информация от областния управител на Разград, в средата на август са приключили дейностите по почистване на речното корито на реката от дървета, дънери, храстовидна растителност и битови отпадъци в землищата на Разград и селата Гецово, Осенец и Дряновец. Това е причината за увличане на събраните тиня и наноси в тези участъци. На места, по бреговата ивица е забелязано червеникаво оцветяване, което се дължи на мъртва популация на червеи-тубифекс, които обитават тинестите участъци на реки и езера.

Експертите от РИОСВ – Русе са поддържали връзка с колегите си от Басейнова дирекция „Дунавски район“, които са се отзовали на подобен сигнал, с наличие на мъртва риба в рибарник, в района на Писанец. Със съдействието на Регионална лаборатория – Русе са взети водни проби за последващ анализ. Резултатите ще бъдат готови до седмица. Експресните анализи за нивата на разтворен кислород са били ниски, вследствие на затиняването на водата.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.