Единадесетокласник от Кубрат с отличие в конкурс за преводачи

Единадесетокласникът Теодор Николов от СУ „Христо Ботев“ в Кубрат е един от петимата носители на специални отличия за България в тазгодишното 14-то издание на конкурса по превод „Juvenes Translatores“ на Европейската комисия.

Победителите са избрани сред 2797 участници от 664 училища в цяла Европа, а 241 ученици са специално отличени за много добри преводи. В България участваха 17 средни училища с общо 73 ученици, като право да се включат имаха родените през 2003 г. Те използваха общо четири езикови комбинации за преводите си: от английски, френски, немски или испански към български език.

Тазгодишната тема „Да намерим пътя си в трудни времена — заедно сме по-силни“ се оказа точно отражение на Европа през изминалата година. По една Голяма награда се присъжда на всяка държава членка, за България с нея е отличен Лъчезар Попов от 32 СУ, София.

Любопитен е фактът, че от български език като оригинал има общо единадесет превода от участници в други държави: към английски, френски, немски, нидерландски, португалски и шведски език.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.