Еврофондове може да се пренасочат за бежанците

Еврокомисарите се събират днес в Страсбург за одобряване на инициатива за финансиране хуманитарните усилия на страните членки по приемане и настаняване на бежанците от Украйна, които по данни на ООН вероятно вече са около 2 милиона.

Илва Йохансон, която е комисар по вътрешните работи, предлага пренасочване на средства от нейния ресор.

Възможно е и използване на еврофондове за регионално развитие, което бе предложено вчера от българския евродепутат Андрей Новаков. Според него Европейският съюз може да създаде специален финансов пакет със средствата по линия на кохезионната политика от изминалия програмен период, защото част от тях не са използвани и може да бъдат загубени. Наличното финансиране може да се ползва със задна дата и да покрива 100% от разходите на държавите, приемащи бежанския поток, смята Новаков.

Предложението е с тези средства да бъдат осигурявани спешна медицинска помощ, храна, вода и медикаменти, както и да бъдат покривани разходи по транспорт и настаняване на украинците. Идеята, подобна на пренасочването на евросредства в началото на пандемията, трябва да бъде представена Еврокомисията и одобрена от Европарламента като промяна в Директивата за временна защита.

Друго решение, очаквано днес от Страсбург, е как да се помогне на децата, бягащи от Украйна, като една от идеите е бързо да бъдат приети и учители от Украйна, които да работят с тях на родния им език.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.