Европарламентът ще реши днес дали Урсула фон дер Лайен да оглави еврокомисията

Европарламентът ще реши днес дали Урсула фон дер Лайен ще стане председател на Европейската комисия. Бившият германски министър на отбраната ще се изправи пред депутатите за дебат в 10.00 българско време, а гласуването е от 19.00.
Фон дер Лайен има нужда от подкрепата на 374 души в 747-членния парламент – трудна задача, при положение че собствената ѝ Европейска народна партия има едва 182 гласа. (Абсолютното мнозинство би било 376 души от по традиция 751-членния парламент, но четири места все още са незаети.)
Зелените и Европейската обединена левица, които имат 115 гласа, вече заявиха, че ще гласуват против.
Това означава, че Фон дер Лайен трябва да разчита на гласовете на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (154 гласа) и либералите от “Обнови Европа” (108) или на частична подкрепа от тях, комбинирана с гласовете на евроскептиците от “Идентичност и демокрация” (73) и Европейски консерватори и реформисти (62). В парламента има и 57 независими.
Евентуално крехко мнозинство, при това с гласовете на евроскептиците, ще постави Фон дер Лайен в трудна позиция още в началото на петгодишния ѝ мандат. Нещо повече – ако тя бъде избрана с гласовете на британските евродепутати, след Брекзит легитимността на вота ще бъде под въпрос.
Ако депутатите отхвърлят кандидатурата ѝ, това ще бъде нов удар за блока, който през последното десетилетие мина през криза на еврозоната, решението на Великобритания да напусне и възход на крайнодесни и крайнолеви евроскептични партии.
В същото време разследваща комисия на германския парламент проверява как министерството на Фон дер Лайен е раздавало обществени поръчки без подходящ надзор. Това може да я изправи пред разпити в Берлин, но междувременно тя и екипът ѝ отказват да коментират темата.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.