Еврокомисията ревизира правилата за регионални помощи

Европейската комисия промени правилата, по които националните власти могат да предоставят държавна помощ на бизнеса в изостаналите региони на ЕС.

Правилата влизат в сила от 1 януари 2022 г и са първите, които отразяват приоритизирането на зелените политики, цифровизацията и индустриализацията, съобщи Комисията.

Насоките ще позволят разширяване на дейностите, които могат да се подпомагат с публични средства в по-изостаналите региони на ЕС, като освен проекти, свързани с инфраструктурата и доходите, ще обхващат и структурни предизвикателства, като обезлюдяването и безработицата.

Региони, които се намират в близост до външни граници на ЕС, засегнати са от загуба на население, попадат в групата на най-бедните и ли са част от Механизма за справедлив преход по Зеления пакт, ще могат да получават максималния размер на помощта по европейските приоритети и чрез активиране на допълнителни стимули за инвестиции за индустриализация, зелени политики и дигитализация.

Непроменени остават критериите за определяне на подпомаганите региони. Но освен най-бедните, в които доходите са до 75% от средните за ЕС, се включват региони от т. нар. тип “В”, които са изправени пред особени предизвикателства и които националните власти могат да включват за финансиране при определени условия.

Въз основа на насоките сега българските власти трябва да да изготвят карти на регионалните помощи, за да определят в кои географски региони предприятията могат да получават регионална държавна помощ и в какъв размер. Картите трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия преди да започне финансирането.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.