Д-р Надие Карагьозова с доклад на тема „Бисерци-еталон за мултикултурна позитивна среда“ на международен форум в Балчик

Д-р Надие Карагьозова е гост-участник в шестото издание на международен форум „Българско наследство“, което ще се проведе идната седмица в Балчик.

Познатата на обществеността педагожка, сега ни изненадва с любителския си интерес към етнологията и фолклора, за които обича да разказва в  репортажи от различни събития в Разградско. Докладът й запознава с позитивния етнически модел на християни и мюсюлмани, които в 600-годишната история на село Бисерци живият в сговор и хармония. Специално място е отделено на два от най-големите празника на алианската общност (една от големите етнически общности в селото) – Хъдърлез и Невруз, които са включени в списъка „Живи човешки съкровища“ на ЮНЕСКО, като нематериално национално културно богатство.

Споделени са  впечатленията на автора от тяхната битност и посланията, които отправят алианите по време на празниците, освен традиционните за здраве и берекет, но и за мирен и хармоничен живот за всички живи същества на планетата Земя.  Във философията на алианската теология е залегнала  разбирането към друговореца и приемането на различните религии  с толерантност и симпатия.  Докладът се опитва да даде  кратък отговор и на въпроса – Кой е светецът Хазрети Али, който почитат алианите и местата,  свързани с тяхната обредност и ритуали (тюрбета и теккетата).   Водещ  акцент в заключението, е необходимостта от мирното и хармонично съжителстване на различните етноси и религии, които трябва да съхраняват самобитността и идентичността си, но и да дават нов прочит на утвърдения израз – единство и хармония в многообразието, нужен повече от всякога в динамичните време, в които живеем и все повече конфликти, свързани с расизма и етнорелигиозната омраза  разрастват в различни точки на света.

Част от изложението на д-р Н. Карагьозова:

 „Живея и работя в общност със смесено население – българи, турци,   цигани (цигани християни и цигани мюсюлмани), и алиани (познати още като къзълбаши, алевии, които се причисляват към шиитския ислям). Родена съм и израснала в разградското село Бисерци. Познавам и общувам с много представители на алианската общност. Имам много приятели сред тях. До ден днешен тача и уважавам учителите си от  този етнос. Мюкерем Адемова, моята начална учителка, научила ме на четмо и писмо. Днес ръководител на Клуб „Алиана“, където съм гостувала неведнъж.  Мохамед Салиев – учителят ми по литература, който ме запали към книгите и словото. С него съм печелила най-трудните конкурси по рецитал. Помня артистичната и емоционална моя учителка по руски език Рухшен Мехмедова.  Учителят по физика с много фина душевност – Вели Алиев. Още изпитвам симпатии към учителите от детската градини – всички представители на алианската общност – госпожа Сарачева, Мерданова, Солакова, Етемов и др. – всеки един от тях оставил ярки светли спомени и допринесъл за формирането ми като личност…“

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.