Д-р Айше Реджеб готви традиционната турска сватба за живо човешко съкровище на ЮНЕСКО

Д-р Айше Реджеб представи в Етнографския музей в Разград „Танцът в турската традиционна сватба в Лудогорието”. Изданието, подготвено на базата на дисертацията на Айше Реджеб, с чиято защита тя в началото на годината придоби научна степен „доктор по хореография”, бе представено от уредника в музея Даниела Ганчева. Според Ганчева в този труд за пръв път в българската наука се изследва и прави класификация на турския традиционен танц. Изследвани са традициите в 15 лудогорски села, но акцентът е родното село на авторката – Веселина.
Д-р Реджеб има амбиции за включване на турската сунитска сватба от южното Лудогорие в кандидатурата на световния културен проект на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища”.
В кратка презентация д-р Реджеб представи основни моменти от монографията си. Преди това благодари на всички, които са я подкрепяли в амбициозната й дейност, като специално изтъкна заслугите на първия си учител по история – зам.-областния управител Евгени Драганов – който е вдъхновил интереса й към историята и към изучаване на традициите на родния край.
Сред гостите на представянето на книгата бе ръководството на община Лозница начело с кмета Севгин Шукри, жители на община Лозница, приятели, колеги и съмишленици на д-р Айше Реджеб.
Сред приветствията на гостите прозвучаха изпълнения на гайда на двама четвъртокласници от Разград Анита Андреева и Мартин Вълчинов, а събитието завърши с танцово изпълнение на Танцова група “Танци на етносите и народите” – с.Веселина.
/e-Razgrad/
Снимки: Областна администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.