Държавата подпомага със 100 000 лева довършването на новия православен храм в Разград

ЩЕ ПОТЪРСИМ СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ЗА ОСНОВЕН РЕМОНТ НА ЦЪРКВАТА „СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ“, ОБЯВИХА ДНЕС НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА И АРХИЕРЕЙСКИЯТ НАМЕСТНИК ОТЕЦ ГЕОРГИ

На днешното си заседание правителството отпусна целево 100 000 лева за довършването на втората църква  „Свети цар Борис-Михаил покръстител“ в Разград. Добрата новина потвърдиха на импровизирана пресконференция пред храма „Св. Николай Чудотворец“ народният представител Десислава Атанасова и архиерейският наместник отец Георги.

С молба за финансова подкрепа към премиера Бойко Борисов се обърнал председателят на църковното настоятелство отец Георги. В писменото прошение исканата сума била по-малко, но със съдействието на Десислава Атанасова, която била наясно с нужните до финала пари, се стигнало до отпуснатите днес 100 000 лева.

„Стореното е поредното доказателство за отношението на правителството и подкрепата му към вероизповеданията у нас. Само преди няколко месеца държавата отпусна над 2 000 000 лв. за основен ремонт на джамията „Макбул Ибрахим паша“, събитие отразено по достойнство от всички регионални и национални медии“, припомни Десислава Атанасова.

Отец Георги съобщи, че стоте хиляди лева ще бъдат използвани за изграждане на основния иконостас, изографисването му, както и за отопление в храма. Очакванията са парите да стигнат за окончателното завършване на красивата сграда. Предвид обема на работата по иконостаса и изографисването му, най-вероятно втората църква в Разград ще грейне в целия си блясък на празника на Свети цар Борис-Михаил Покръстител на 2 май 2022 година.

Първата копка през 2013 година направи патриарх Неофит, а градежът продължи със спомоществователството на много дарители. Заради недостиг на средства, строителството бе прекъсвано няколко пъти. Последно бе възобновено през 2019 година със средства от Турската агенция за координация и сътрудничество.

„Това е добрата новина днес, ще потърсим съдействието на държавата и за голямата църква „Св. Николай Чудотворец“, която също се нуждае от сериозен ремонт – по покрива, дограмите и отоплението“, обяви в аванс Десислава Атанасова. Тя и църковното настоятелство се надяват, както и досега, да получат подкрепата на държава за богоугодното дело.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.