Дърветата губят листата си по-рано и съхраняват по-малко въглерод заради климата

Глобалното затопляне кара дърветата да губят листата си по-рано, според ново изследване, което опровергава идеята, че по-високите температури ще отлагат началото на есента.

Констатацията е важна, тъй като дърветата черпят огромни количества въглероден диоксид от въздуха и следователно играят ключова роля в управлението на климата.

Повишаването на температурите също означава, че пролетта пристига по-рано и като цяло вегетационният сезон на дърветата (период от годината, през който е възможен растежа и развитието на растенията) в умерените зони на планетата се удължава. По-ранните есени обаче означават, че значително по-малко въглерод може да се съхранява в дърветата, отколкото се смяташе досега, което само ще засили глобалното затопляне, според учените от Федералния технологичен университет в Цюрих (ETH Zurich).

Учените все още се опитват да установят колко голям ще е ефектът, но може да достигне 1 млрд. тона CO2 годишно.

Константин Зонер от ETH Zurich и колегите му са изследвали данните за есенните периоди от 1948 г. до 2015 г. за шест умерени дървесни вида в близо 4000 обекта в Централна Европа. След това те провеждат два експеримента, за да видят каква роля играят CO2 и слънчевата светлина за определяне на времето на падането на листата. Първият сравнява дървета в камери с близко до днешните атмосферни нива на CO2 с такива в камери с двойно по-голямо количество, докато вторият тества въздействието на сянката.

Обединявайки резултатите, учените моделират какво ще се случи до 2100 г., ако въглеродните емисии на човечеството останат високи. Вместо установеното очакване, че по-топлите есени ще донесат по-дълъг вегетационен сезон с падане на листата около 2 до 3 седмици по-късно, екипът на Зонер установява, че това вероятно ще се случи 3 до 6 дни по-рано от сега.

“Ключовата констатация е тази огромна разлика в това кога се случва есента в сравнение с предишните модели, които не включват количеството въглерод, което едно дърво поглъща през сезона”, казва Зонер.

От десетилетия предполагаме, че вегетационните сезони се увеличават, и че загубата на листата през есента става по-късно. Това изследване обаче предполага, че с увеличаване на “производителността” на дърветата листата всъщност падат по-рано. Така че увеличението в съхранението на въглерод няма да е толкова голямо, колкото очаквахме.

Фотосинтезата в листата превръща CO2 от атмосферата във въглеродни съединения, които дървото използва, за да живее и расте. Ако дървото вече не може да използва въглерода, то спира да поддържа листата си и те падат.

Dnevnik.bg

Снимка: Йорданка Бозаджиева

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.