До 15 юли сме в извънредна обстановка, Борисов за вируса: Не само че не отмина, а ни заля!

ЗАТВАРЯМЕ СТАДИОНИТЕ, АКО ПРОДЪЛЖИ СТРУПВАНЕТО НА ПУБЛИКА, ОТСЕЧЕ ПРЕМИЕРЪТ

Правителството удължава извънредната епидемична обстановка до 15 юли по предложение на здравния министър Кирил Ананиев. Той отчете, че заразените от 9 юни насам са се увеличили три пъти и половина.

Ананиев очерта картината на повишеното разпространение на Ковид-19 в цифри така – 26 заразени среднодневно до 9 юни, а през следващите две седмици ръст до над 80 средно на ден. 371 са инфектираните медици, а за вируса все още няма нито ваксина, нито лечение, нито пък е изяснен произходът му.

“Всичко това ми дава основание да предложа да удължим извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Няма да налагаме нови или стари тежки мерки, а ще заложим на тези, които ги прилагаме сега в момента”, каза здравният министър. И припомни сегашните противоепидемични мерки – забрана за влизане на територията на страната, карантина за идващи от други държави, хигиена, маски на закрито и дистанционна форма на работа.

“Силно ще завишим контрола”, натърти още Ананиев.

Гневен, премиерът Бойко Борисов се възмути от липсата на дисциплина в обществото след разхлабването на мерките. Той се закани, че отново ще затвори стадионите за публика и специално обърна внимание на спортния министър Красен Кралев върху това. Изказа и разочарованието си, че в топлото време вирусът не е затихнал, а тъкмо обратното.

“Колко доктори, доценти, професори казаха, че през юни ще отмине. Не само не отмина, а ни заля! Там, професорите почват да късат книжките, дипломите, явно не разбират”, отсече Борисов.

“Безспорно мерките, които въведохме, вършат резултат върху здравето на хората. Искам да се върна към огромното напрежение, държейки ги затворени, и то в лека форма”, напомни Борисов, като обясни, че са свалили мерките заради психическото здраве на хората.

“Май месец, април месец, поетапно отворихме всичко. Ние бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И умолявахме само за едно – да се спазва дисциплината. И какво направи публиката на стадионите? Струпа се накуп, без маски. Затова има тази рестрикция сега и най-вероятно, ако така продължат ще затворим стадионите, както в другите страни”, закани се премиерът.

“Няма някой в света да ни каже какво е правилно, целият свят се движи по това – проба-грешка”, отбеляза Борисов в отговор на критиките по темата. И напомни, че страни като Русия и Великобритания, ще отворят ресторантите си чак след средата на юли, за разлика от нас.

“Отворихме дискотеките, да се забавляват хората. Видяхте какво правят там. Съжалявам – демокрацията е за дисциплинираните!”, отсече Борисов.

По-късно на брифинг в Министерския съвет здравният министър Ананиев коментира и мнението на столичния кмет Фандъкова, че глобите за неносене на маски са твърде високи и посочи, че е поел ангажимента да проведе разговор в Министерския съвет и здравната комисия за “по-поносими, но събираеми глоби”.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.