Докладната за отпускане на 160 000 лева на ДКЦ-I за нов рентген влиза на извънредна сесия на ОбС в петък

Две постоянни комисии към Общинския съвет одобриха единодушно докладната записка на кмета Денчо Бояджиев за отпускане на 160 000 лв. на ДКЦ-I /Поликлиниката/ за купуване на нов рентгенов апарат. Тя ще бъде гласувана на извънредна сесия на местния парламент в петък, 10 юни, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

На съвместното заседание на комисията по бюджет, финанси и икономическа политика и комисията по социална политика, трудова заетост и здравеопазване докладната бе представена от зам.-кмета Добрин Добрев. Той уточни, че управителят на ДКЦ-I д-р Николай Денев е завел писмо в деловодството на Община Разград през февруари. В него отправя искане за съдействие за купуване на нов апарат. Д-р Денев обяснява, че рентгеновият апарат, който в момента се използва в лечебното заведение, е купен като апарат втора употреба през 2010 г., често се поврежда, а резервни части за него трудно се намират. Апаратурата е най-натоварената в ДКЦ-I, приходите от ирисова диагностика са около 25% от общите приходи на лечебното заведение.

Вземането на решение на извънредна сесия се налага както заради галопиращите цени на подобна апаратура, така и заради изтичането на действието на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Съгласно този закон до 3 месеца след отмяната на епидемичната обстановка разпоредбите на Закона за обществените поръчки не се прилагат при купуване на медицинска апаратура, необходима за диагностика и лечение на заразените пациенти.

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев предложи аргументът от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение да стане част от докладната записка, предложи още да се постави и срок за подписване на договор за купуване – до 30 юни. Това бе прието от местните парламентаристи с 4 гласа „за“ в социалната комисия и 7 в бюджетната. Прието бе и предложението на д-р Денев за по-прецизно изписване на вида на апарата – стационарна директно дигитална графична рентгенова уредба.

В докладната се уточнява, че необходимите средства в размер до 160000 лв. трябва да бъдат осигурени от бюджета на община Разград за 2022 г. с компенсирана промяна в него.

Извънредната сесия на Общинския  съвет започва в 13,30 ч. на 10 юни, петък, в залата на 11-я етаж в Община Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.