Днес е смяната на властта между Тръмп и Байдън

Часове преди да поемат държавното кормило избраните за президент и вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и Камала Харис почетоха паметта на близо 400 000 американци, починали от COVID-19.

Церемонията е първа по рода си на федерално равнище и се проведе в последния ден на мандата на Доналд Тръмп. Мнозина виждат в действията на неговата администрация главната причина страната да има най-висока смъртност от патогена в света.

400 светлини около водното огледало при “Линкълн мемориъл” символизираха загубилите битката с коронавируса. 400 пъти удариха камбаните на Вашингтонската национална катедрала.

Джо Байдън обяви за приоритет борбата с пандемията веднага щом поеме президентския пост. Той планира да направи маските задължителни във федералните обекти, самолетите и автобусите, и незабавно да възстанови отношенията на страната със Световната здравна организация, след разрива при Тръмп.

“За да се излекуваме трябва да помним. Понякога е трудно да си спомним, но така лекуваме. Важно е да го направим като нация. Затова днес сме тук”, заяви Байдън.

“Може и да сме физически разделени, но ние, американският народ, сме единни по дух. Моята трайна надежда и постоянна молитва е да излезем от това изпитание с нова мъдрост, така че да ценим простите моменти, да си представяме нови възможности и да отваряме сърцата си малко повече един към друг”, допълни Камала Харис.

БНТ ще проследи специалната церемония, на която ще положат клетва избраните за американски президент Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис. Гледайте на 20 януари 2021 г. специалното издание на предаването „Още от деня” от 18:30 до 20:00 часа по БНТ 1 и онлайн на bntnews.bg.

Сross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.