Джо Байдън представи екипа си – избра Джон Кери, жена ще ръководи разузнаването

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън представи на брифинг в своя роден град Уилмингтън, щата Делауер, дипломатическия екип и екипа по националната сигурност в бъдещото правителство, с който ще работи.

Той заяви, че Съединените щати са готови отново да бъдат глобален лидер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Това е екип, който отразява факта, че Америка се завърна, готова да бъде водач на света, а не да се оттегля от него”, заяви Байдън.

Бъдещият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че никоя страна не може да реши сама световните проблеми и за целта е необходимо международно сътрудничество.

Блинкен, който е одобряван от Израел, има дълъг опит както на държавната служба, така и като съветник на политически лидери от Демократическата партия, най-вече на Байдън. По време на президентството на Клинтън той е бил автор на речи и служител на Съвета за национална сигурност. А при Джордж Буш- старши – директор на персонала на Комисията по външни отношения на Сената (2002-2008 г.).

Байдън припомни решимостта си да се бори срещу климатичните промени, представяйки бъдещия си специален пратеник в този ресор Джон Кери, който беше държавен секретар по време на втория мандат на Барак Обама. Кери беше един от водещите архитекти на Парижкото споразумение за климата, от което президентът Доналд Тръмп се оттегли.”Не подценявам и за секунда факта колко ще е трудно да спазя смелите ангажименти, които поех в борбата срещу климатичните промени. Но същевременно никой не трябва да подценява и за секунда решимостта ми да го направя”, каза 76-годишният Кери – 2 години по-млад от Байдън.

Той вече обеща, че още в първия ден на своя мандат, на 20 януари 2021 г., ще се върне към споразумението за климата, от което Тръмп извади САЩ.

За директор на Националното разузнаване пък е номинирана жена – Аврил Хейнс. Тя става първата дама, която заема този пост.

“Избрах професионалист  – яростен застъпник на това да се казва истината”, заяви спечелилият изборите представител на Демократите.

За министър на вътрешната сигурност Байдън номинира Алехандро Майоркас.

Избраният за президент заяви, че това е “една от най-трудните позиции в правителството” и Майоркас ще изиграе много важна роля в справянето с “нашата нефункционираща имиграционна система”.

Джейк Съливан пък беше номиниран за съветник по националната сигурност на Белия дом. Байдън поздрави “един от моите доверени съветници” в предизборната кампания.

“Искам да ви кажа, че Америка се завърна, мултилатерализмът се завърна, дипломацията се завърна”, заяви на свой ред избраната от Байдън за постоянна представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.Избраната за вицепрезидент Камала Харис предупреди, че задачата ще бъде трудна.

“Трябва да прегрупираме и подновим съюзите на Америка, да изградим отново и укрепим институциите на националната сигурност и външната политика, които гарантират нашата сигурност и защитават националните ни интереси”, каза тя.

Дир.бг

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.