Децата от ОУ„Елин Пелин” в Стражец се присъединяват към Мрежата “домашно насилие! Stop!”

Открит урок на тема „Въвеждане в същността на насилието и различията с домашното насилие” по проект „Едно сърце – две лица” се проведе днес в ОУ „Елин Пелин”, с. Стражец с ученици от IV-V класове, съобщиха от училищното ръководство.

Директорката на училището Диана Петрова откри часа и подчерта значимостта на домашното насилие през фокуса на агресията и тормоза в училище, като част от негативните форми на поведение на подрастващите.

За видовете насилие, за видимите и невидимите белези, които причинява домашното насилие, за най-често срещаните прояви на насилие в семейството учениците и техните учители научиха от адвокат Димо Борисов и Георги Милков – ръководител на „Консултативен център по проблемите на домашното насилие”. Децата спонтанно отговаряха, чрез използване на мозъчна атака, на въпроси, свързани с насилието и идентифицираха най-срещаните формите на домашното насилие като бой, задушаване, отвличане, лошо отношение и др. За активното си участие в урока всички деца получиха плакати, календарчета, стикери.

Проектът се осъществява от сдружение „Младежки форум 2001 – Разград“.

Специален гост на събитието беше кмета на Стражец Нуридин Шинаси.

Изграждане на познания за разпознаване и противодействие на домашното насилие ще бъде от ключово значение за учителите по отношение на пряката им работа с ученици.

Срещата завърши с предложение училището да се присъедини към Мрежата “ДОмашно насилие! Stop!”. Директорът на училището изрази увереност, че с подкрепата на учителите и родителите, училището ще бъде много активен участник в пилотната инициатива.

/e-Razgrad/

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.