Детелинки за  Световния ден на психичното здраве

За поредна година Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него отбелязаха Световния ден на психичното здраве – 10 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на Община Разград.

Под мотото „Психично-здравна грижа за всички, нека я превърнем в реалност!“ екипът организира превантивна кампания – онлайн презентация, листовки, плакати, които бяха раздадени в общинските училища, за да могат учениците да се запознаят с ресурсите за самопомощ и физическата активност, за създаване на положителни социални контакти, за здравословно хранене. Магнитчета под формата на детелина с мотото на Световния ден  „Грижи се за собственото си психично здраве и оказвай подкрепа на другите!“ бяха раздадени на педагогическите специалисти в училищата, на всички служители в Община Разград и в Регионална здравна инспекция и на служителите в Община Разград.

Във връзка с този ден на 6 октомври ОбСНВ проведе среща с педагогически съветници и психолози от разградските училища, като им беше разяснена целта, поради която се отбелязва Световния ден на психичното здраве.

Психичните заболявания съставляват 16% от заболяванията и нараняванията в световен мащаб при хора на възраст 10-19 години. Половината от всички психични заболявания започват до 14-годишна възраст, но повечето случаи не се диагностицират и не се лекуват. Депресията е една от водещите причини за болести и увреждания сред юношите в световен мащаб.

Подрастващите с нарушено психическо и физическо здраве на по-късен етап от своето развитие имат ограничени възможности за водене на пълноценен живот.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.