Десетки събития за Празника на Разград

И тази година програмата на празничните изяви, посветени на 28 януари – Деня на Разград – е разнообразна и насочена към хора от различни възрасти и с различни интереси. Включени са културни, тържествени, спортни, както и събития за децата на Разград. Това съобщават от местната администрация.

Празничната програма започва още на 18 януари със съвместната изложба на Регионален исторически музей – Разград и Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Експозицията „Илюстрована хроника на войната и освобождението на Разградския край“, тя ще бъде подредена в Етнографския музей, а откриването –  в 1700 ч., сряда.

Следващото събитие е традиционният лекоатлетически крос „Освобождение“. 58-то му издание стартира в 14.00 ч. на 25 януари от площад „Възраждане“.

На следващия ден в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ ще бъде открита изложбата „145 години след войната“ –  монументални платна от Националния Парк музей „Шипка“ и колекция на Художествената галерия в Стара Загора с творби на военните кореспонденти по време на събитията преди 145 години. Началният час е 17.30 ч.

В деня преди празника на Разград ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет. Заседанието на местния парламент започва в 11.00 ч. на 27 януари. В дневния му ред е и изборът на тазгодишните носители на отличието „Почетен гражданин на Разград“. Предложенията са три: седемкратният шампион по борба за ветерани Ремзи Осман, Герхард Робел – председател на немската фондация „Св. Филомена“, която изпраща дарения за нуждаещите се в Разград, както и посмъртно бившият директор на Историческия музей в Разград Стоян Стоянов.

Отличията ще бъдат връчени същия ден вечерта в 17.30 ч. в Общинския културен център. След тържествената церемония в голямата зала започва празничният спектакъл на Националната опера и балет „Mамма миа!“. Мюзикълът е по музика и текст на Бени Андершон и Бьорн Улвеус от ABBA, либретото е на Катрин Джонсън по идея на Джуди Креймър, режисьор е Пламен Карталов. Мюзикълът се играе с голям успех в България от 2018 г. от няколко състава. Билети за мюзикъла ще се продават от понеделник, 16 януари, на касата на Общинския културен център на цени 30 и 40 лв.

Пет от събитията, посветени на Деня на Разград, ще се случат на самия 28 януари.

В 9.30 ч. от автогарата тръгва туристически поход, организиран от ТД “Буйна кръв“ с маршрут: Просторно, Топчии, Побит камък.

В 10.00 ч. във фоайето на ОКЦ след няколкогодишно прекъсване заради пандемията ще се проведе детското парти „Честит рожден ден“ за малчуганите, родени на 28 януари, и кръщелници на кмета на Разград до навършване на 18-годишната им възраст. Сега кръщелниците са 29, но заедно с тях на партито са поканени и тризнаците от две разградски семейства.

В 11.00 ч. в църквата „Св. Николай Чудотворец“ Русенския тмитрополит Наум и разградски свещеници ще отслужат празнична света литургия, благодарствен молебен и заупокойна молитва за загиналите руски воини български опълченци за Освобождението на Разград и България.

В 13.30 ч. от площад „Възраждане“ към паметника в Езерче потегля рокерско шествие с мотори под надслов „Освобождението на Разград – по следите на паметта“.

В 17.30 ч. на площад „Възраждане“ започва ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея костница и Войнишкия паметник и празнични илюминации.

На 145-те години от Освобождението на Разград и на Деня на Разград е посветен и Общинският ученически фотоконкурс „Разград – уловени мигове“. Изложбата с наградените творби ще бъде открита в 15.00 ч. на 30 януари в Общинския културен център.

Празничните изяви ще се излъчват онлайн на официалната фейсбук страница на Община Разград и телевизия „Кис 13“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.