Депутати предлагат да се строи върху дюни и да поскъпнат глобите за палатки върху тях

Депутати предлагат да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху дюните, и същевременно да отпадне забраната за строителство върху тях.

Това са част от предложенията между първо и второ четене на проекта на правителството за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).
Правителството предложи промени, разработени от Министерството на туризма. Те включват защита на дюните чрез глоби за човешко присъствие върху защитените от “Натура 2000” местообитания. Глобите, които правителството предложи, са за преместваеми обекти от 2 хил. до 5 хил. лв., за плажни принадлежности и за палатки – от 500 до 1000 лв., а за автомобили – от 1000 до 3 хил. лв.
Въпреки че след силен обществен натиск след скандала със строителството върху дюни през 2013 г. (т. нар. “Дюнигейт”) бяха приети промени в закона, с които бе забранено строителството върху дюни (виж тук), и досега правителството не е предложило конкретни глоби или други наказания за нарушителите. И тази зима имаше сигнали за застрояване на дюни по механизми, които често се оказваха дори “законни” и не бяха санкционирани.
Депутатите също предлагат дюните да се защитават с глоби от туристите, но не и от строителите. На фона на предложенията на кабинета и на народните представители, според социологическо изследване общественото мнение подкрепя всякакви мерки за спиране на строителството по морето, като 81% подкрепят забрана на строителството поне на километър зад плажната ивица – в местата, които все още не са застроени.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.