Две официални делегации за Панаира на киселото мляко и ансамбли от три държави на три континента

Две официални делегации от градове-побратими ще са в Разград на Панаира на киселото мляко по покана на ръководството на Общината.

Делегацията от румънския град Кълъраш е тричленна, води я кметът Мариус Григоре Дулче, а от немския Витенберге пристига четиричленна група, водена от председателя на комисията по култура към Градския съвет Уве Флакер. Във връзка с епидемиологичната обстановка дни преди Панаира бе отменено посещението на делегация от турската община Одунпазаръ, която щеше да пристигне заедно с фолклорен състав, който да участва във вечерните концерти, уточняват от пресцентъра на местната администрация.

Чуждестранните състави, които ще имаме възможност да гледаме в три поредни вечери, остават четири – от три държави на три различни континента. От най-далеч идва фолклорна група „Алианца“ от най-стария град в Северно Мексико Салтильо. Съставът съществува от 1999 г. В него участват млади артисти, които реализират проекти, свързани с традициите и обичаите на местното население от преди испанската инвазия до 19-ти век. Танците от 9 мексикански региона се изпълняват под музикален съпровод от мариачи.

На сцената на площад „Момина чешма“ (Ларго) ще излязат и изпълнителите от фолклорна  група „Елхориа“ от люлката на древните цивилизации Александрия. Това е една от най-добрите танцови формации в Египет, представящи страната на международни фестивали, пътуващи по линия на Министерството на културата на Египет.

Съставите от Грузия са два. Ансамбъл „Абджари“ от столицата Тбилиси е създаден пред 1996 г.  Групата е носител на множество награди от международни конкурси, основното в дейността й е приносът в развитието на детската хореография в страната. Другата група от Грузия е Аджарският държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Батуми. Той е основан през 1921 г., през 2016 г. получава статут на държавен ансамбъл. „Арсиани“ означава „орел“.

Българският фолклор ще бъде представен от: ДТА “Лудогорче“, Капанския ансамбъл, ДТС “Капанче“ към читалище “Напредък, Танцова група „Фолклоритъм“ – Ловско, ансамбъл „Българин“ – Варна, ТА “Булгарика“ към Центъра за работа с деца – Разград и Фолклорен ансамбъл „Родопа“  -Смолян. В програмата участват и Градският мажоретен състав към Центъра за работа с деца и Градският духов оркестър.

XX Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще се проведе от 28 до 30 юли. Над 100 шатри и щандове ще изпълнят централните разградски улици. На тях ще бъде представена продукция на производители на мляко и млечни продукти, занаятчии, производители на мед и пчелни продукти, читалища от региона, както и четири щанда с благотворителни каузи.

Официалното откриване на Панаира е в 17.30 ч. на 28 юли пред Общинския културен център. Преди това на временната експозиция пред Музикалния дом ще бъде подредена фотоизложба от снимки на тема „Панаирът през времето“, автори на снимките са фотографите: Мехмед Азиз, Георги Тодоров и Антон Анастасов.

На 28 юли от 19.00 ч. на площад „Независимост“ е изборът на „Кралица на Панаира на киселото мляко“. В петък от 9.30 ч. е детската работилница „Чудесия“ в градинката пред ХГ “Илия Петров“, пак там, но в събота, ще се проведе детски пленер по рисуване, за който е необходимо предварително записване на тел. 0889358192 – Цветомира Петрова. Част от програмата е и традиционното забавно състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“, то започва в 17.30 ч. на 29 юли на площад „Независимост“. Преди последното дефиле на фолклорните състави в събота пък е откритата сцена „Танцувай с нас“, която включва демонстрации на клубовете по танци и състави за автентичен фолклор.

Тридневният празник завършва с фойерверки и илюминации след вечерния концерт на 30 юли.

Пълната програма на Панаира и Фестивала вижте ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.