Две двойки близначки са родени през 2021 г. с подкрепата на общински фонд „Ин витро“

 ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА СА ПОДПОМОГНАТИ ОБЩО ЕДИНАДЕСЕТ ДВОЙКИ

Шест двойки са подпомогнати по общинския фонд „Ин витро“ през втората половина на 2021 г. Това става ясно от отчета за дейността на Комисията за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми на територията на Община Разград, председателствана от зам.-кмета Хабибе Расим.

Подадени са общо 6 заявления за подпомагане. На трите проведени в този период заседания на комисията, шестте двойки и семейства са одобрени за финансиране. Те са представили първични счетоводни документи и медицинска документация за извършените процедури са издадени заповеди и са изплатени  финансови средства в размер на 9 311.50 лв.

Според правилника за финансово подпомагане се отпускат средства в размер на реално направените разходи, но не повече от 2500 лева на двойка, семейство или лице. В бюджета на Община Разград за фонд „Ин витро“ за 2021 г. бяха предвидени 50 000 лв.

През първата половина от годината подалите документи и подкрепени двойки бяха 5.

През  2021 г. с финансовата подкрепа на общински фонд „Ин витро“ са родени две двойки близнаци – момичета. Общият брой на родените деца от създаването на фонда през 2012 г. до 2021 г. е 17, като 10 от тях са момичета, 7 са момчета.

От Общината припомнят, че право на финансиране от общинския фонд „Ин витро“ имат семейства и двойки със стерилитет, при които може да се приложи лечение с методите на асистираните репродуктивни технологии и отговарят на следните критерии:

  • да са български граждани с постоянен и настоящ адрес на територията на община Разград през последните три години. При двойките във фактическо съжителство и при семействата на това условие следва да отговаря поне единият от кандидатите;
  • да нямат задължения към Община Разград;
  • да са здравно осигурени /без прекъснати здравноосигурителни права/;
  • да не са осъждани за престъпления от общ характер и поставени под запрещение;
  • жените да са на възраст 43 ненавършени години.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.