Двама полицаи загинаха при преследване на автобус с мигранти

Двама полицаи са загинали тази сутрин в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти, съобщава БНР. Инцидентът е станал около 5 ч. на кръговото кръстовище на “Трапезица”.

По първоначална информация автобусът е с турска регистрация и е превозвал 48 мигранти, сред които има жени и деца. Шофьорът на превозното средство не спрял последователно на два контролно-пропускателни пункта на Гранична полиция, обясни пред БНР зам..главният секретар на МВР Станимир Станев. По-късно пред “Нова телевизия” той уточни, че автобусът е преследван от граничния пункт при Малко Търново. Той обаче отказа да отговори дали превозното средство е турски номера и дали шофьорът е българин. По информация на БНТ регистрационните табели на автобуса са холандски, като не отговарят на марката и модела на превозното средство, което най-вероятно означава, че номерата са крадени.

Инцидентът е станал при опит на загиналите полицаи да спрат превозното средство. Автобусът навлязъл в лентата за велосипедисти на кръговото кръстовище, след което премазал полицейския автомобил, в който се намирали и загиналите. При удара са унищожени още автобусната спирка и химическа тоалетна.

Сред мигрантите също има пострадали, но не сериозно. Все още не се знае къде са пътували те, като по първоначална информация част от тях са били в багажното отделение.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев определи действията на шофьора на автобуса като “съзнателен и целенасочен умишлен акт”. По думите му в случая не може да се говори за престъпление по непредпазливост. Той каза още, че следователи вече са поели огледа на местопроизшествието.

 

Отговорът на държавата

Вътрешният министър Иван Демерджиев, който пристигна на мястото на инцидента, заяви, че трафикантите на мигранти са обявили война на държавата и тя ще отговори подобаващо. Той допълни, че има задържан за катастрофата, но това не е шофьорът, който все още се издирва.

“В следващите дни ще има изключителни по интензитет действия, каквито не са провеждани до момента. Очевидно има лица, които се занимават трайно с това и в следващите дни ще използваме всички възможности, за да спрем дейността им”, каза той.

Демерджиев уточни, че се работи по версия за намесени служители на МВР в канал за трафик на хора.

Зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев каза още, че в последните седмици има увеличен миграционен натиск към България. За да бъде овладян, са включени и сили от армията. Това потвърди и министърът на отбраната Димитър Стоянов. Пред “Нова телевизия” той уточни, че още 300 души от армията ще бъдат пратени на границата, но отказа да посочи колко точно са командированите военни. Стоянов допълни, че се използват и дронове на специалните сили, за да се следи за нелегални мигранти.

Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че утре в града ще има ден на траур.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.