Да върне театъра в Разград обеща новият директор на Театрално-музикалния център

ОФИЦИАЛНО ПРЕДСТАВИХА ТАНЯ КАРБОВА ПРЕД ТВОРЧЕСКИЯ КОЛЕКТИВ И КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ В СТОЛИЦАТА НА ЛУДОГОРИЕТО

Областният управител Иван Борисов и Цветана Бенонова – главен експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности“ в Община Разград представиха с пожелания за успех новия директор на Театрално-музикален център-Разград Таня Карбова пред творческия колектив и ръководители на други културни институции в столицата на Лудогорието.

Пред присъстващите в голямата зала на Общинския културен център тя обеща да върне театъра в Разград, вместо представяне на спектакли във всички възможни други градове на страната през последните няколко години.

Сред идеите на новия директор на Театрално-музикалния център е и трупата да предложи постановки и образователни спектакли на децата и младежите. Ще има двама нови режисьори – Любомир Колаксъзов, който ще подготвя детски спектакли и Ева Данаилова. Работа по започнатото от тях ще продължат и сега ангажираните в театъра режисьори.

Част от бъдещите премиери тук ще са посветени на бележити годишнини –  още през 2022-ра: 150 години от рождението на Антон Страшимиров, 120 години от рождението на Назъм Хикмет и 75 години от създаването на Разградския театър. На трупата Таня Карбова ще покаже и  текстове, предложени й от Йосиф Сърчаджиев, както и драматизации на разкази на д-р Хасан Ефраимов.

Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ – част от Театрално-музикалния център, ще работи с двама диригенти – Иван Стоянов от Габровския камерен оркестър и Калина Василева – диригент на Симфониета – Шумен.

Ще има предизвикателства и пред Сцена „Назъм Хикмет“. „За нас е привилегия, че имаме в състава и артисти, и музиканти и танцьори – нещо, което много други театри в страната нямат. Ще използваме това богатство в бъдещата си работа“, каза днес Таня Каброва

Таня Карбова е актриса. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, актьорско майсторство, през 1983 г. в класа на проф. Димитрина Гюрова и Богдан Сърчаджиев. За 1986 г. получава наградата на САБ за най-добра млада актриса, за моноспектакъла „Едит Пиаф за себе си“, постановка на н.а. Таня Масалитинова. В началото на 1990 г. заминава за Швейцария, после се установява в гр. Комо, Италия. Специализира Културно медиаторство. Родена във Варна, потомък на бежанци от Беломорска Тракия, завършва 4-та Езикова Гимназия. Майка на една дъщеря.

През последните няколко години имаше ангажименти в постановки и на разградския театър. В края на 2021 г. Таня Карбова спечели обявения от Министерството на културата конкурса за директор на ТМЦ – Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.