ДАНС да има достъп до данните на ученици, студенти и децата в детските градини, предлага МОН

ДАНС да има достъп до данните на Министерство на образованието и науката за ученици и студенти и децата в градини. Това става ясно от проект, публикуван за обществено обсъждане.

ДАНС работи със случаи, които се отнасят до националната сигурност, за превенция на тероризъм и превенция на радикализацията и до този момент също е имала достъп до нашите информационни масиви по такива казуси. Разликата в това, което се предлага в момента и това, което беше досега е, че до момента достъпът до тези данни беше децентрализиран, беше на хартия, в известна степен безконтролен, защото всеки можеше да се обади, в която и да е образователна институция и съответно да поиска тази информация. Разликата сега е, че бихме имали строго контролиран, централизиран електронен достъп. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката.

Концепцията за защита на личните данни, концепцията още откакто се създава това законодателство, не е да ограничи, да забрани достъпа до лични данни, които се събират. Концепцията е да се събират от хората, от гражданите точно толкова лични данни колкото са необходими някой да си свърши работата. Това каза от своя страна Фани Давидова, юрист и експерт по защита на личните данни. Абонаментният достъп до информационни фондове, по начина по който е предвиден този достъп в инструкцията, просто е недопустим. Не може нито МВР, нито ДАНС, нито дори Господ, да имат абонаментен достъп, без да сочат мотиви, без конкретен случай, до информационни фондове на което и да е министерство, допълни Давидова.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.