Групи от Италия, Румъния и България на фестивала „Античният Абритус“

На 14 и 15 юни в Разград ще се проведе поредният Исторически фестивал „Античният Абритус“, а програмата представи Виолета Антонова – директор Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ в Община Разград.

Тази година в събитието ще  участват над 100 души от 8 групи за исторически възстановки от България, Италия и Румъния. Техните лагери – римски и варварски,  ще се появят на поляната в Археологическия резерват „Абритус“ в посока южната крепостна стена в петъчния следобед.

В 18:00 ч. от пл. „Момина чешма“ в центъра на Разград ще потегли Триумфален парад на гостуващите групи за възстановки, а дефилето ще продължи до древния Абритус“. Там от 21.00 ч. ще бъде официално откриване на фестивала – с представяне на групите: „Gruppo Storico Romano“ – Италия;  Асоциация „Danais” – Румъния; Група за исторически възстановки „Първи италийски легион“,  Група за исторически възстановки „Първа тракийска кохорта“, Група за тракийски мистерии „Орфей и Евридика“,  Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“,Група за древни танци и ритуали „Пагане“ и Огнена група „Феникс. Ще последва концерт на инструменталната група „Булгара“, която ще представи неравноделните тактове в българския фолклор. Вечерта ще завърши с мюзикъл с лазерни ефекти.

На 15 юни, от 10.00 часа в Регионалния исторически музей ще се проведе играта за деца „Търсачи на съкровището“ – за най-голямата златна монетна находка /835 монети/от късната античност в Абритус и изобщо в българските земи.

През целия ден от 10.00 до 18:00 ч. римският походен лагер и варварският лагер ще са отворени за посетители. Императорът ще приеме строя на римските легиони. В дневната  фестивална програма се предвиждат възстановки и атракции: гладиаторски битки, демонстрация на бойна техника, военни и духовни практики и ритуали, спортни състезания, антични танци, антична музика на инструменти от древната епоха, кулинария. Кулминация ще бъде възстановка на битката от 251 г., в която са загинали двама римски императори – Деций Траян и синът му Херений  Етруск.

Съпътстващо събитие е археологическата изложба в Интерактивния музей „С колесница през Европа“, с нови археологически находки от  „Сборяново“

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.