Грешките, които всички ние допускаме при пазаруване и как да се справим с тях?

Пазаруването на хранителни стоки е лесна работа, вероятно ще си каже всеки. Все пак го правим почти ежедневно и бързо натрупваме опит. Въпреки това обаче, много хора всеки ден допускат грешки при пазаруване, които им костват ценно време, усилия и не на последно място – пари. А вие?

Вижте кои са едни от най-често срещаните грешки при пазаруване на хранителни стоки и как може да се справите с тях:

  1. Не преглеждате брошурата

По всяка вероятност, ежеседмично получавате актуална брошура, в която се крият последните намаления и специални оферти. Не забравяйте да я вземете от пощата и да погледнете новите предложения. Отнема само няколко минути, за да разгледате брошурата, а това може да ви спести немалко пари, ако решите да се възползвате от намалените цени.

  1. Пазарувате без списък

Списъкът е най-добрият ви приятел, когато става дума за пазаруване. Без него е повече от сигурно, че ще забравите за някоя важна покупка и ще ви се наложи отново да се върнете в магазина, да вземете продукта и отново да се наредите на опашката. Може да си спестите това ценно време, като си създаде навик да си правите списъци за пазаруване. Най-удобно ще е да го правите на телефона си, който винаги е с вас. Всеки път, когато някой продукт свърши, добавете го веднага в списъка ви. Така, когато отидете да пазарувате, винаги ще знаете от какво точно се нуждаете и няма да пропуснете да го вземете.

  1. Отдавате са на импулсивни покупки

Пазаруването без списък често води и до още една грешка – импулсивните покупки. На всички ни се е случвало да отидем за едно и да се върнем от магазина със съвсем други покупки. Нещата, които решаваме да купим в последния момент, докато се редим на касата, често са по-скоро прищевки, отколкото необходимост. Освен това, тези допълнителни покупки могат да се окажат причината да надвишите месечния си бюджет за покупки и да навредят на спестяванията ви. Така че бъдете внимателни и купувайте само неща, които наистина си заслужават.

  1. Пазарувате в най-натовареното време

Най-сигурният начин да загубите много време, когато пазарувате е, ако го правите в час пик. Големите вериги са най-натоварени след края на работния ден, когато повечето хора се насочват натам, за да купят нещо и да приготвят вечеря. Определени периоди от уикенда също могат да бъдат по-натоварени. Предпразничният шопинг също събира много хора в магазина.

Затова, ако имате възможност, най-добре е да пазарувате по-рано сутрин в делничните дни, когато няма да се събират дълги опашки на касата и ще може да напазарувате на спокойствие и  бързо да платите покупките си.

  1. Купувате прекалено големи количества

Често, водени от желанието си да вземете достатъчно количество от даден продукт, вземате повече отколкото ще ви трябва. Това е особено проблемно, когато говорим за храни с кратък срок на годност, защото могат да се развалят преди да сте ги използвали. Това означава, че ще хвърлите парите си на вятъра. За да не попадате в такива ситуации, обръщайте внимание на количеството храна, която купувате и се запасявайте само със стоки, които имат дълъг срок на годност.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.