Граждански интерес при обсъждането на бюджета

Близо час и половина продължи публичното обсъждане на проекта за бюджет на Община Разград за 2022 г.

Гражданите, които присъстваха на обсъждането, имаха по няколко предложения и въпроси от различен характер, свързани с приоритетите в общинската хазна.

Събитието започна с деветминутен видеоклип с реализираните обекти от инвестиционната програма на Община Разград за 2021 г. „Така ще покажем нагледно свършеното от общинската администрация и в края на тази година“, съобщи кметът Денчо Бояджиев.

Той представи основните параметри на проектобюджета, след което заедно със заместник-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим отговори на въпросите на гражданите.

Общият размер на общинския бюджет е 70 511 107 лв. Приходите за делегирани държавни дейности са 44 403 517 лв., за местни дейности – 26 107 590 лв. Най-голяма част от разходите са в сферата на образованието – 31 083 839 лв. Размерът на капиталовите разходи е 16 558 208 лв., от които 3 982 725 лв. – по бюджета на общината, а 12 575 483 лв. – по оперативни програми.

Сред инфраструктурните обекти за ремонт и изграждане са: основен ремонт на ул. „Юмрукчал“ – от ул. „Жеравна“ до ул. „Ивайло“; основен ремонт на ул. „Любен Каравелов“ – на изхода за Исперих; основен ремонт на пешеходен надлез над река Бели Лом до ПГИ “Робер Шуман“; конструктивно укрепване на основи, подпорни стени и вертикална планировка на сградата на Музикалния дом; строително-монтажни работи за въвеждане на енергоспестяващи мерки и вътрешен ремонт на спортна зала „Абритус“ и други. Девет са проектите, по които ще се работи през годината.

Предвидени са и текущи ремонти за 1 712 307 лв., сред основните обекти са: ремонти на детски градини по селата и детските ясли в общинския център; ремонт на спортна площадка в ОУ“Никола Икономов“ и изграждане на спортна площадка в ОУ “Ив.С.Тургенев“; ремонт на улицата пред ПГХТБ Т“Мария Кюри“; ремонт на уличното осветление по ул. „Добруджа“ и „Княз Борис“; текущи ремонти на междублокови пространства в жк „Орел“ за 150 000 лв.; ремонти на тротоари по улиците: „Антим I“, „Раковска“, „Иван Вазов“, „Странджа“, „Априлско въстание“, „Перистър“, „Вардар“ – 220 х.лв.; ремонт на велоалеята към „Пчелина”; ремонт на паркинга пред БТК и други.

В отговор на въпрос на гражданин Кметът Денчо Бояджиев увери, че подобряването на инфраструктурата в тази част на жк „Орел”, която не бе включена в реализирания в предходния мандат европроект, ще е ангажимент на екипа му и през настоящата година. За този район са предвидени средства за улични ремонти, както и поставяне на кошчета за отпадъци, каквото бе настояването на Орхан Али, който представи свои въпроси по време на обсъждането. Поставени бяха въпроси за ремонти на улици в селата Островче и Ушинци, както и за ремонт на пътя към летището край Благоево. В отговор на въпроси на общинския съветник Калоян Монев стана ясно, че средствата за подпомагане на читалищата са завишени до 15 000 лв., предвидени са и 20 000 лв. за изграждането на Военен мемориал на изхода за Попово, а по въпрос за изграждане на тротоар в близък до ОУ ”Никола Икономов” район бе уточнено, че ще се извърши проверка какви са възможностите за това. Сред въпросите имаше и такива за необходимост от отсичане на опасни дървета, както и мнения, че дървета се „обезглавяват”. Директорът на ОП ”Паркстрой” Иван Борисов увери, че кастренето и отсичането на дървета се извършват при спазване на законодателството в тази сфера, предимно след настояване на живеещи наблизо граждани, чиято собственост се уврежда от коренова система или от короните, както и при опасност за здравето на преминаващите граждани и превозни средства. След аргументирана позиция във връзка с подобряване на възможностите за използване на велосипеди в градска среда Христо Георгиев бе поканен от председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев да присъства на заседанията на постоянните комисии по устройство на територията, околна среда и законност, за да представи подробно идеите си, касаещи свързването на частите от велоалеята по бул. „Априлско въстание” и други идеи в тази област.

След публичното обсъждане на проектобюджета предстои той да бъде разгледан на заседания на комисиите на местния парламент и гласуван на априлската сесия на Общинския съвет.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.