Годишно заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие

Областният управител Гюнай Хюсмен откри днес годишното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

В приветствието си Г.Хюсмен припомни, че този съвет е уникална за страната новаторска добра практика, която функционира вече четвърта година и е пример за всички области в България как може да се постигне координация и взаимодействие между отговорните страни при решаване на актуални за обществото ни проблеми и как взаимодействието между администрацията и неправителствения сектор може да активизира работата на всички заинтересовани страни в дадена сфера. И благодари на институциите, които имат пряко отношение към прилагането на Закона за защита от домашното насилие – съд, прокуратура, полиция, социални служби, социални услуги, институции в сферата на образованието и здравеопазването, неправителствения сектор.

Приветствия към участниците в заседанието отправиха и народният представител Десислава Атанасова и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. И двете изтъкнаха положителния пример, който дава Разградска област чрез доброто взаимодействие между институциите по проблем като домашното насилие.

Добри практики в своята сфера представиха ръководители на част от институциите, ангажирани с превантивните дейности на съвета, общо над 40 институции членуват в Съвета. По време на дискусията възникна идея към тях да се присъединят и Дирекциите „Бюро по труда“ във връзка с това, че настанените в изграждащия се Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик, ще имат нужда от насочване към трудова заетост след престоя си там.

Кризисният център за жертви на домашно насилие и трафик е основен приоритет в плана за дейността на Областния съвет за превенция на домашното насилие за 2019 г. – бе изтъкнато по време на дискусията. Ремонтните дейности по сградата, където ще се помещава, вече са в ход.

Членовете на Съвета приеха отчета за дейността през 2018 г., плана за 2019 г., приоритетите за дейността в периода 2019-2021 г., актуализираха и състава му и приеха промени на ротационен принцип в състава на Областния оперативен екип към него.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.