Двоен ръст на домашното насилие

Днес в конферентната зала на хотел „Централ“ се проведе годишното заседание на Областния съвет за превенция на домашното насилие в Разградско.

Заседанието откри областният управител Гюнай Хюсмен. Официален гост беше областният управител на Търговище Митко Стайков.

По време на извънредното положение с коронавируса в Разградско не се забелязва увеличение на съдебните дела за домашно насилие. Това съобщи съдия Нели Генчева от Районния съд в Разград. Според нея това може да се дължи на факта, че съдът не работеше на пълни обороти през този период. През 2019 г. в Районния съд Разград са разгледани 34 дела по Закона за защита от домашно насилие – двойно повече от 2018 г.

Районният прокурор Любомир Георгиев съобщи, че броят на регистрираните сигнали в прокуратурата се е увеличил от 7 през 2018 г. на 21 през 2019 г.

Синан Тахсинов от Областната дирекция на МВР съобщи, че на територията на дирекцията през 2019 г. има увеличение с около 30%, спрямо 2018 г. по отношение на постъпилите заповеди по Закона за защита от домашно насилие за последващ контрол. През 2019 г. значително са увеличени образуваните наказателни производства.

В дирекциите „Социално  подпомагане“ в областта са приети общо 66 сигнала за 2019 г. спрямо 19 случая през 2018 г.  Прави се проверка на всички случаи, като при много малка част от тях се доказва, че има домашно насилие. Това отчете Таня Костова – директор на Регионалната социална дирекция в Разград.

Заседанието на първата в страната структура (създадена преди 5 години), която координира и обобщава дейността на различни институции в сферата на превенцията на домашното насилие обсъди и прие отчет за дейността на Съвета за 2019 г. Приет бе и планът за настоящата година.

Актуализиран бе съставът на Областния съвет, както и приети промените на ротационен принцип в състава на Областния оперативен щаб.

В дневния ред бе включено и посещение на място от членовете на ОСПДП на сграда в община Разград, ремонтирана и пригодена за създаване на Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.