Глоба до 1000 лева за шум на открито

Народното събрание окончателно забрани във времето между 14.00 и 16.00 часа през деня и между 23.00 часа вечерта и 8.00 часа сутринта в близост до жилищни сгради да се прави озвучаване на открито и да се извършат шумни дейности, включително строителни. Глобите достигат до 12 000 лева.

Текстовете, инициирани от вицепремиера тогава Валери Симеонов, минаха на второ четене близо година след първото гласуване.

Часовите ограничения за шума няма да важат за жп гари, аерогари, автогари, морски гари и при използване на системи за предупреждение и оповестяване на населението при бедствия. С редакционна поправка на ДПС от обхвата на законопроекта бяха изключени и религиозните храмове.

 

Йордан Цонев:

„Няма как да забраним на християнските ни камбани да спрат да бият на Великден в 12 часа вечерта, нито на утринята сутринта преди 8 часа. За другите религии също има начини на озвучаване”.

 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов все пак поиска озвучаването от религиозните храмове да бъде съобразено с нормите на съответната наредба на Министерство на здравеопазването. Йордан Цонев обаче го репликира: „Няма как да сложим потенциометър на камбаната”.

Мнозинството не подкрепи предложението на левицата в периода от 1 юни до края на август забраната за вечерния шум да започва с час по-късно – от полунощ, въпреки мотивите на социалиста Христо Проданов:

„Много заведения и във вътрешността на страната и по Черноморското крайбрежие чакат тези три месеца, за да работят усилено”.

Предвидените санкции за нарушителите, макар и смекчени от първото четене, са: за физически лица от 500 до 1000 лева и за юридически от 3 000 до 6 000 лева, а при повторно нарушение от 5 000 до 12 000 лева.

Cross.bg

Hits: 7

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.