Гласът на Педя човек пристига в Разград за Първия международен фестивал за детско кино

Гласът на Педя човек Лакът брада и популярният актьор и цигулар Ицко Финци ще бъдат сред специалните гости на Първия международен кинофестивал за детска и младежка публика „Не на шега“ от 5 до 9 ноември в Разград.

Фестивалът се организира от Фондация „Арт Офис“, с подкрепата на Фондация „Обществен дарителски фонд за Разград“, в партньорство с Фондация „Америка за България“.

Домакин е абсолютно новото кино „Арабелла“ в Дома на техниката, чиято премиера съвпада с началото на фестивала.

Петдневната кино програма ще даде възможност на децата да гледат безплатно некомерсиални филмови продукции: 11 пълнометражни и 18 късометражни филма от България, Монако, Русия, Франция, Аржентина, Дания, Сърбия. Водещите теми са „Българско кино” и „Различната анимация”. Сред филмите са: „Лили рибката“, „Маша и Мечока“, „Хартиеният принц“, „Бекасин“, „Smart Коледа“…

Прожекциите във всички от фестивалните дни са в следобедните часове, защото са съобразени с учебните занятия на децата. Необходимо е предварително записване за избраната прожекция (до запълване капацитета на залата) на тел. 0894 661 801.

Паралелно с филмовата програма ще има детско ателие за анимационно кино, лекции, срещи, разговори с изтъкнати творци. Те ще бъдат на място, но и в подходящи учебни часове в различни разградски училища. За своята работата на децата на Разград ще разказват Калина Вагенщайн, основен организатор на фестивала, аниматорката Радостина Нейкова, Вера Донева (дъщеря на бащата на „Тримата глупаци“ Доньо Донев), Ясен Григоров – режисьор на „Лили рибката“, Владислава Войнович (Сърбия) –  сценарист и продуцент на „Хартиения принц“, актьорите Ицко Финци и Слава Рачева.

За тийнейджърите и техните  учители е лекторията в рамките на европейска програма CInEd „Европейско кинообразование за младежи“.

Палавници от 7 до 10 години ще могат да се включат ателието за анимация и да създадат от пластилин собствена творба с измислен от тях сюжет и герои. Какво са сътворили ще бъде показано на закриването на фестивала, преди основния филм.

Кинофестивалът е един от седемте проекта, подкрепени с общо над 8 000 лева от Фондация „Обществен дарителски фонд за Разград“ през последната година.

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.