Гласуването против всички не влияе на изборните резултати

Ако смятате, че всички кандидати за евродепутати са маскари, но все пак отидете до изборната секция и изберете квадратчето “не подкрепям никого”, ще изразите позицията си, но няма да повлияете върху резултатите. Същото е, ако изпишете мнението си с трибуквена или по-дълга дума или пък с неприлична рисунка върху бюлетината. Бюлетината ви ще бъде обявена за недействителна. Но пък ще повишите изборната активност.

 

Какво става с тези гласове?

Недействителните бюлетини се вписват в протокола на секционните избирателни комисии в графа “недействителни”. Това няма как да повлияе на изборните резултати, каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Той добави, че тези гласове имат значение само при определяне на изборната активност.

 

“Не подкрепям никого” не участва в разпределянето на гласовете

Гласовете с избор “не подкрепям никого” са действителни гласове и се записват в съответната графа на изборните книжа. Андреев обясни, че те обаче не се разпределят при формирането на избирателната квота. Избирателната квота се получава след като всички действителни гласове (без “не подкрепям никого”) се разделят на 17, колко е броят на българските евродепутати. Това е и бариерата от 5,88% за избиране на един евродепутат от България. Така, че в крайна сметка “не подкрепям никого”, наистина не подкрепя никого, косвено или пряко.

 

Важна ли е активността?

Струва ли си да се пуска бюлетина срещу всички или недействителна, щом само повишава избирателната активност? Отговорът на експертите е – колкото по-малко са избирателите, толкова повече ще тежи гласът на твърдите партийни електорати, на купените гласове и на зависещите от централната или местната власт.

 

За европейските избори на 26 май социолозите предвиждат сравнително ниска активност – между 30 – 35 на сто от избирателите.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.