Гинес призна родопчанка за най-нисък глас на планетата

Анди Брук – тонрежисьор и собственик на студиото “The Brook”, подаде ръка на една българка безплатно, за да осъществи мечтата си, заявява певицата

Рекорд на Гинес за най-нисък глас на планетата беше признат на Марияна Павлова /на снимката – отпред, с квартет „Славей“/. Новината дойде, след като известната певица получи потвърждение от организацията, че е титуляр с най-ниския контраалт в света.

Марияна Павлова, която е родом от Смолян, е дъщеря на великата родопска певица Христина Лютова. Над 35 години се изявява на български и чужди сцени. Работила е 16 години в ансамбъл “Родопа” в Смолян, в “Космическите гласове”, “Драгостин фолк национал”, “Големите български гласове”, в камерните формации – квартет „Славей”, каба трио „Родопея”.

Павлова е “Златен глас”, специално поканен за концерта за 25-годишнината на “Драгостин фолк национал” на 22 октомври в Музикалното училище – София, където също ще бъде отбелязано световното й постижение.

„Условието за рекорда беше да започна от произволен тон и без въздух, хроматично (на полутонове) да стигна до тона, за който кандидатствах (B Flat), си бемол на контра октава. Пях само вокал “о”, защото е удобен за гласа”, съобщи първо пред „Марица” Марияна Павлова. Тя сподели, че отдавна мечтае за този рекорд.

От пет години живее в Лондон. Преди това в България търсила спонсори, за да осъществи рекорда. „Ходих по мъките да ги търся, ала ударих на камък. Голяма част от тях изобщо не се интересуват от важното за теб. Така че тогава го оставих. Получих апликация, попълних я, но не го направих.

Идеята за рекорд на Гинес се зароди преди години, когато някой ми подхвърли да кандидатствам, тъй като гласът ми е уникален. Когато малката ми дъщеря дойде в Англия, ми заяви: “Защо не кандидатстваш, тук е централата на Гинес, нищо не ти струва, а ще е голяма реклама и за теб, и за Родопите, и за България!”

Щом дойдох в Англия, моят мъж се активира сериозно и на 22 февруари миналата година направих рекорд. Ала тогава изискванията бяха по-различни и не спазихме една точка, за да се признае. Изискваха се двама свидетели с перфектен слух, които да удостоверят постижението. Те го направиха, но забравиха да впишат в апликациите, че по време на рекорда не съм взимала стимуланти – хапчета, бонбони, за да постигна тези ниски тонове, въпреки че това се вижда на видеото”, каза Павлова.

Тази година в условията на Гинес било премахнато изискването за двама свидетели с перфектен слух. „Изискваха двама свидетели, които са музиканти и могат да потвърдят рекорда, освен апаратурата, която потвърждава, тъй като колкото е по-нисък гласът, толкова са по-малки херцовете”, каза Павлова.

Платеният рекорд, който се провежда със съдия, струва около 5-6 хиляди паунда. Първоначално Марияна търсила спонсори, ала съдбата й отредила да го получи безплатно. Предстои й да получи сертификата официално. Свидетели на рекорда й стават композиторът, диригент и педагог Дерек Джоузеф Куунг и цигуларят Уилиам Фицморис. Рекордът е осъществен на 3 юни при Анди Брук – тонрежисьор и собственик на студиото “The Brook” в южните квартали на Лондон, който работи с известната група  “Status Quo”.

„Безкрайно съм им благодарна. Брук подаде ръка на една българка безплатно, за да осъществи мечтата си. Исках новината да излезе точно от Смолян и първи смолянчани да разберат, защото това е родният ми град, благодарение на Родопите имам този глас”, каза Павлова. И с усмивка добавя: “След Пловдив с рекорд за най-силен глас Родопите да имат рекорд за най-ниския”

Съдбата й отрежда да не получи миналата година рекорда. Тогава той отива при Хелън Лий Хей. Но родопчанката я измества тази година, тъй като изпява с една терца по-надолу. Павлова винаги е била най-ниският глас в хорове и формации. „На мен специално композитори са писали най-ниските тонове. На концерти винаги са питали кой е мъжът във вашия хор”, казва певицата. От роднините й само тя и майка й са отдадени на музиката. Повечето предци в известния Узуновски род са зъболекари и доктори.

Marica.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.