Гимназисти и педагогически съветници в „Световно кафене“

Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център проведоха кампания под мотото „Психично здраве и благосъстояние за всички – световен приоритет“, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

В хотел “Лес” Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център проведоха нетрадиционна дискусия по метода “Световно кафене” с учениците от ППМГ “Акад. Н.Обрешков”, ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф”, ПГИ “Робер Шуман”, ПГХТБТ Мария Кюри” и ПГО “Станка Николица Спасо-Еленина”. Разпределени в екипи, учениците разсъждаваха и даваха решения или идеи по въпросите  „Защо е световен проблем психичното здраве“, „Какво си представяте, когато ви кажат „психично здраве“, „Младите хора и психичното здраве – имат ли допирни точки“, „Психично здраве и сегашното положение в света, как го виждате“, „Какво нарушава психичното здраве, възстановява ли се то“, „Благосъстояние – от какво зависи, как да го постигнем и задържим“. Оказа се, че младите хора много добре вникват в темата и имат адекватни и оригинални предложения как да съхраним психичното си здраве. Участниците споделиха за новите трудности и промени, като пубертет, нови връзки, напускане на бащиния дом за първи път, финансова нестабилност, тревоги, свързани с работата и образованието, които могат да предизвикат високи нива на стрес, което да доведе до психични нарушения. Участие в дискусията взеха и психолозите и педагогическите съветници от съответните училища като шести отбор. На края на срещата всички си пожелаха здраве и благополучие, както и нови „Световни кафенета“ по други актуални теми.

По повод Деня на психичното здраве – 10 октомври, екипът на ОбСНВ и ПИЦ-Разград, с помощта на педагогически съветници и психолози са раздали на всички ученици от училищата в града информационни материали по темата, а на учителите – антистрес топки, стана ясно след дискусията в „Световното кафене“. Антистрес топки са получили и експертите в Регионалната здравна инспекция, а за служителите на Общинската администрация е имало по един мултифункционален химикал с послание.

/e-Razgrad

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.