Гешев: Има защитен свидетел по случая „Nexo“, който се притеснява за сигурността си

Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство. Това каза пред БНТ главният прокурор Иван Гешев и обяви, че има защитен свидетел, който се притеснява за сигурността си и има осигурена защита.

“Този случай се разследва от септември месец. В хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари”, посочи Гешев. По думите му това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време.

Гешев коментира и механизма за разследване на главния прокурор, който според него противоречи на Конституцията, законите и европейските стандарти. “Това е извънредно законодателство за ограничен кръг хора”, посочи той. Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Според него балансът между политиката и съдебната власт се нарича върховенство на закона. Гешев заяви, че има опити на български политици да овладеят съдебната власт. “Прокуратурата не държи никоя партия. Моите правомощия могат да бъдат променени само най-вероятно от Велико народно събрание”, подчерта той.

По думите му приоритет за българската прокуратура са трафика на дрога около училищата, организираната и битова престъпност, телефонните измами и корупцията по високите етажи. “Не ме притеснява да има конституционно мнозинство в парламента. Трябва да приключи политическата нестабилност защото страната ни се намира в конституционна криза”, допълни главният прокурор.

Dariknews.bg

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.