Гецово отново събира капанците в събота

11-тото издание на Капанския събор ще се проведе в събота, 2 юли, в село Гецово. Фолклорният празник на площада в капанското село се организира от: Община Разград, Кметство Гецово, РЕКИЦ“Читалища“ и НЧ“Просвета 1883“-Гецово.

Официалното откриване на Капанския събор е от 10,30 ч., след което на сцената излизат над 20 художествени колективи от читалища от 3 административни области: Разградска, Търговищка и Русенска. Ще участват и клубове за народни хора от Разград. Формациите са предимно капански, но ще има и състави, представящи и други етнографски групи, живеещи заедно с капанците в Лудогорието.

Докато фолклорните формации пеят и танцуват, гостите на събора ще могат да посетят работилничката НЧ“Просвета 1883“-Гецово с участието на „Живото човешко съкровище“ Николинка Ангелова. Тя ще представи уникалните си умения в изработване на шевици и прилагането им при изработка на различни сувенири, ще й помагат и читалищни дейци от Ушинци, Благоево и Дянково.

На площада ще има и други щандове със сувенири, сред които изработени чрез плъстене художествени тъкани и ръчно изработени сувенири на Донка Иванова и Светлина Савова-Ганева.

Поздрав за гостите на Капанския събор ще е концертът на Капански ансамбъл-Разград, който започва в 19,30 ч.

Гостуващият изпълнител тази година е Румяна Попова. Тя е една от най-известните български народни певици, изпълнява песни от всички фолклорни области, авторски песни на фолклорна основа, има и джазирани варианти с Васил Петров. Има издадени 7 албума, предимно с македонски песни, печелила е награди от „Пирин фолк“ и други престижни конкурси у нас и в чужбина. Концертът й в Гецово започва в 20,30 ч. в събота.

 

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.