В цял Париж вече е в сила ограничение за скорост от 30 км/ч

Ограничението на максималната скорост в Париж до 30 км/ч от днес покрива целия град. Досега то важеше за около 60% от територията му, но властите се надяват с тази мярка да направят столицата по-безопасна, по-тиха и по-чиста.

Остават някои изключения за позволени 50 км/ч като това за булевард Шан-з-Елизе, но като цяло политиката на кметството е да се стимулира използването на обществения транспорт, карането на велосипеди и ходенето пеша.

Мярката не е срещу колите, настоява зам.-кметът Давид Беяр, според когото целта е да се ограничи използването им само до най-наложителните поводи.

В първите няколко седмици полицията няма да налага строго мярката, за да свикнат водачите с нея. Така постъпиха и властите в градове с подобно ограничение като Бордо, Страсбург и Тулуза.

Кметът Ан Идалго, спечелила миналата година втори 6-годишен мандат, построи досега километри велоалеи, забрани старите дизелови коли в града и разчисти от коли алеите по брега на Сена. Несъгласни с новата мярка твърдят, че заради нея ще се пътува бавно от предградията, а пътните инциденти вече са намалели и повечето от тях са с велосипедисти.

Въпреки критиките властите казват, че 59% от жителите на града одобряват ограничението на скоростта, което бе и сред предизборните обещания на Идалго.

Тя продължава с плановете да премахне 60 хиляди от около 140 хиляди паркоместа по улиците на в Париж.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.