В Скопие ще заседава съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между Република Северна Македония и България ще заседава за втори ден днес в Скопие, съобщи МИА.

Вчера, след като пристигнаха в македонското МВнР, българските историци не пожелаха да дадат изявление и да разкрият подробности какво ще се обсъжда на срещата, отбелязва агенцията.

На вчерашното заседание към македонския екип се присъедини Димитър Лоровски, историк и професор в Института за национална история, на мястото на Ванчо Георгиев, който миналата година напусна комисията.

На 15 август смесената българо-македонска комисия по исторически въпроси прие и публикува препоръки относно подобряването на учебниците по история за 6-ти клас в Република Северна Македония и 5-ти клас в България, както и препоръки за съвместно почитане на личности от средновековието – Св.св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил. Тези препоръки са приети от Съвместната междуправителствена комисия, създадена в съответствие със Споразумението за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република България.

Съпредседателят на македонския екип в Комисията Драги Георгиев, след обявяването на препоръките, на пресконференция, посветена на учебниците, поясни, че целта е да се променят неща, по които има неразбиране и които могат да допринесат за нарушаване на отношенията между двата народа и двете страни и които могат да предизвикат напрежение, омраза сред младите поколения. Георгиев оцени, че периодът 19-ти и 20-ти век ще бъде един от най-трудните, които Комисията ще обсъжда и подчерта, че няма да се приемат на всяка цена  решения на историческите неразбирателства, които съществуват между македонската и българската историография.

/БТА/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.