В Севар откриха паметна плоча на загиналите във войните герои

Паметна плоча на загиналите във фронтовете на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война местни жители беше открита в кубратското село Севар.

На паметния знак, поставен на фасадата на местното читалище, са изписани имената на 43 жители на село Джеферлер, старото име на Севар. Всички те са участвали във войните за национално обединение 1912-1918 година и изгубили живота си. Мраморната плоча е с размери 2 метра на 1.20 метра. Изработката и монтирането на монумента са изцяло със средства на читалището. Информацията за имената на загиналите е снета от документи, налични във Военния архив във Велико Търново.

Секретарят на културната институция Мехмед Кенаров приветства всички дошли да изразят своята почит към загиналите севарчани по време на войните. „Днес, в Деня на храбростта и празника на Българската армия, Народно читалище “Отец Паисий” е с чувство на изпълнен дълг към нашите деди, дали живота си за национално обединение на България. Всяко десето семейство от Севар е загубило баща, син, брат или съпруг. Радостни и горди сме, че идеята премина в инициатива и реализация“, каза Кенаров. Той изрази благодарност към служителите при читалището, че с безвъзмездния им труд и помощта от работна ръка и техника от председателя на читалищното настоятелство Хамза Чакър делото е доведено до успешен край.

Инициативата за изграждането на монумента е на читалищното ръководство в селото по предложение на г-жа Еманнас. Самата тя не присъства на церемонията, но беше изпратила писмо, в което се извинява, че не може да дойде на откриването на този скъп за нея паметник и да почете паметта на дедите. „Осъществяването на този проект цял живот беше моя мечта. Искам да благодаря на хората, които взеха присърце тази благородна работа и я изпълниха с чест. Нека на всеки празник учениците и техните учители да посетят този паметник и да сложат стръкче цвете и да почетат историята на скъпото ни село. Да почетат жертвите, които сме дали за тази скъпа земя, за Родината, за тяхното свидно село Север“, пише в писмото, което беше прочетено от племенницата на Еманнас, Елис Солакова.

Сред официалните гости на тържественото откриване на паметната плоча в селото беше народният представител от “Продължаваме промяната” Марин Шишев, чийто прадядо е от Севар. Той посочи, че за него е особена гордост и чест да присъства на събитието и благодари на жителите на селото, че продължават да живеят в разбирателство и спокойствие.

Пред паметта на героите от Севар, паднали по бойните полета във войните за национално обединение се преклониха също заместник-областният управител Драгомир Златев и председателят на Общинския съвет в кубрат Хюсеин Юмеров. Беше прочетен и поздравителен адрес от областния управител на Разград д-р Деян Димитров. „Благодаря Ви за чудесната инициатива да съхраните за поколенията подвига и имената на загиналите достойни мъже, пролели кръвта си за Родината”, се казва в него.

На церемонията наследниците на загиналите във войните севарчани получиха плакети с имената на героите.

Мемориалната паметна плоча беше отрупана с венци и цветя на признателност от официалните лица, признателни граждани и близки на загиналите. Празникът завърши с послание за мир, като деца пуснаха в небето бели гълъби.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.