В САЩ измериха рекорден студ от минус 78 градуса

ВСАЩ на 4 февруари синоптиците са измерили най-ниската температура в историята на страната заради спускането на ледено студена вълна от север.

На връх Маунт Вашингтон в щата Ню Хемпшир са отчетени минус 108 градуса по Фаренхайт или минус 78 градуса по Целзий. Върхът е с височина малко над 1900 м. над морското равнище, но там духа много силен леден вятър. Мястото е прочуто с крайности като 372 км в час скорост на вятъра – световен рекорд от 1934 г., задържал се до 1996 г.

Почти 100 милиона души в САЩ и Канада са обхванати от екстремното явление, като в шест американски североизточни щата населението е предупредено, че навън може за по-малко от 10 минути да получи измръзвания на кожата и крайниците. Метеоролозите говорят за “студ, който се случва веднъж в живота”. В петък вечерта температурата на Маунт Вашингтон е паднала до минус 43 градуса по Целзий, но на завет. Това е рекорд за страната.

В Канада в провинции като Онтарио, почти целия Квебек и Манитоба е още по-студено, като в някои части регистрират минус 50 градуса по Целзий. В петък в Торонто бе минус 29 градуса, като очакванията са до началото на следващата седмица температурите да започнат да се повишават.

Dnevnik.bg

Hits: 20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.